Šéf europarlamentu se před smrtí nakazil zákeřnou bakterií. V Česku případů přibývá

Zesnulý předseda Evropského Parlamentu David Sassoli

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Legionelóza je nemoc, která v posledních měsících života trápila předsedu Evropského Parlamentu Davida Sassoliho. Jeho imunitu oslabila natolik, že 11. ledna zemřel. Podle informací ze Štrasburku má unijní budova s bakterií způsobující tzv. legionářskou nemoc problémy dlouhodobě.

Poslední dny života trávil David Sassoli na onkologické klinice v Avianu na severu Itálie, kde byl hospitalizován od 26. prosince. Už několik měsíců měl rozsáhlé zdravotní problémy se špatným fungováním imunitního systému. Zemřel 11. ledna.

Problém, který ho trápil, odhalili lékaři ve štrasburské nemocnici na podzim. Tam byl původně převezen s podezřením na těžší průběh onemocnění COVID-19, ale jeho test vyšel negativně. Projevil se u něj těžký zápal plic. Místo covidu se nakazil právě legionářskou nemocí neboli legionelózou.

Jedná se o bakteriální onemocnění, které doprovází akutní horečka a postihuje dýchací cesty. Typickým projevem choroby bývá zápal plic. Samotné bakterie způsobující onemocnění se nejčastěji nachází ve vodě a půdě. Šíření pak probíhá vodou a vzduchem. Rizikové tak mohou být například klimatizace, ale i vodovodní sítě či vodotrysky.

Nemoc nese svůj název po členech Americké legie, kteří se sjeli na třídenní konvent do americké Philadelphie v roce 1976. Mezi nimi se poté nemoc rozšířila a získala své pojmenování, ačkoliv byla odhalena až v lednu 1977. Díky retrospektivním výzkumům se však prokázalo, že legionářská nemoc se objevila již v roce 1943.

Legionella se čím dál tím více vyskytuje i v Česku. Zatímco třeba v roce 2008 evidoval Státní zdravotnický ústav jen 15 případů, o deset let později jich bylo už 212. V roce 2019 se nakazilo 280 a v roce 2020 216 lidí.

Kvůli nemoci neteče v unijních budovách teplá voda

Budovy spadající pod Evropskou unii, ve kterých se Sassoli a stovky dalších zákonodárců či jejich asistentů, běžně pohybují, prý mají se zmiňovanou bakterií problémy dlouhodobě.

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra na sociálních sítích v souvislosti se Sassolim potvrdil, že je legionelóza zde běžnou záležitostí. „Jeho zdravotní potíže začaly na podzim, nakazil se legionellou. Právě kvůli této bakterii nefunguje v budově Evropského parlamentu ve Štrasburku už léta teplá voda,“ napsal na sociální sítě Vondra.

Že legionářskou nemoc Sassoli dostal právě na půdě Evropského parlamentu, potvrdil v listopadu on sám. Z nemocnice ve Štrasburku, kde se léčil, se koncem roku přesunul do Itálie. V listopadové videozdravici byl ještě plný optimismu, že se do europarlamentu co nevidět vrátí a bude v něm i nadále fungovat. Jenže tak se nakonec nestalo...

Tagy: