Lékař: V březnu přijde britská mutace a tragické období, jako když se potápí Titanic

Radek Mounajjed

„Jako jsme v létě říkali, že se nebezpečí vrátí, tak teď apelujeme, že přijde britská mutace, a během března nás čeká tragické období.“ Toto varování vyslovil v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS stomatolog a vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed. Zároveň upozornil, že zdravotníci v nemocnicích jsou vyčerpaní a jde jim o život.

„Tak, jako jsme v létě říkali, že se nebezpečí vrátí, tak teď apelujeme, že přijde britská mutace, a jestli tohle byla lehká dětská hra, tak nás čeká tragické období během března. Všechna zahraniční média o tom mluví a my ne. Uklidňujeme lidi, že se nic neděje, ale je to, jako když se potápí Titanic,“ upozornil v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové lékař a stomatolog.

Podle něj jsou zdejší lékaři v nemocnicích na pokraji sil. „Představte si to jako ve fotbale, že hrají sedmý poločas, kdy máme úplně vyčerpaný tým a chceme po nich, aby odváděli první ligu a vyhrávali medaile. Ti lidi to nedají, tam jde už i o jejich život,“ podotkl Mounajjed.

Lidi vůbec nechápou, co nás ještě čeká

Podle něj lidé berou koronvairus na lehkou váhu a nechovají se zodpovědně. „Kdyby se opatření dodržovala od začátku a lidé opravdu byli zodpovědní, tak jsme se nedostali tam, kde jsme teď. Bohužel to brali lehkovážně, hledali argument, proč covid není pravda, proč je to výmysl a nástroj k ovládání, a stali jsme se nejhoršími na celém světě. Za to můžeme my jako celá společnost,“ zdůraznil stomatolog s tím, že už v létě, když navštívil restauraci, předpovídal druhou a třetí vlnu pandemie.

„Když jsem viděl podmínky, které tam jsou, tak jsem se otočil a šel pryč. Říkal jsem si, že tam přeci nemůžu jít, že je to riskantní a skončí to špatně. Pamatuji si, jak jsem říkal ženě, že si to v říjnu připomeneme a zima bude ukrutná. Lidi vůbec nechápou, čemu jsme unikli na jaře a co nás ještě čeká,“ dodal v pořadu Mounajjed.

Registrační systém na očkování je komplikovaný

V pátek se spouští registrační očkovací systém, do kterého se mohou hlásit lidé starší osmdesáti let a zdravotníci. „Věřím, že se o půlnoci podaří systém spustit, protože na něm tvrdě pracuje strašně moc lidí,“ uvedl Mounajjed s tím, že se ale stále čeká, aby do Česka dorazily dávky vakcín, aby se mohlo očkovat.

Mounajjed uvedl, že je rád, že registrační systém dá očkování pravidla, ale je podle až moc složitý. „Na můj vkus je strašně komplikovaný. Je tam totiž kategorie A1, A2, A3, B1, B3… Měli se očkovat zdravotníci jako první, a pak jít izraelskou cestou, která je skvělá. Samozřejmě, že osmdesátiletí senioři jsou ohrožení a měli bychom na ně myslet úplně na začátku, ale hlavně i na ty zdravotníky. Když nebudou zdraví oni, nebude nás mít kdo ošetřovat,“ podotkl stomatolog.

Zároveň dodal, že jeho iniciativa objevila největší zádrhel v očkování, kde se teď snaží pomoct. „A to během vakcinace. Když lidé přijdou do vakcinačních center, aby byl zjednodušený proces všech žádanek. Pracujeme na tom, aby to bylo jednoduché a lidé tam nestrávili spoustu hodin. Jinak by se jich totiž nestihnulo proočkovat tolik,“ upozornil vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku.

Ať se Blatný veřejně omluví

V pořadu se také zmínil o kauze o machinaci s očkováním. „Dnes ráno jsem byl hodně špatný, protože odvezli naší kolegyni, čtyřicátnici, ve velmi vážném stavu do nemocnice, a tak jsem si říkal, jak je možné, že se oočkovali nějací úředníci někde na ministerstvu? Jak je možné, že necháváme na pospas svému osudu spoustu sestřiček na JIP?“ kroutil hlavou Mounajjed.

Podle něj by toto konání mělo mít velké důsledky a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by se měl postavit před celým národem a omluvit se. „Tohle je tak smutná záležitost, která mě vyvádí z míry, když se nad tím zamyslím. Vyzývám pana ministra, ať se k tomu postaví. Vím, že rezignoval ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský, ale tohle je ostuda. Úředníci mají nosit roušky a dodržovat opatření, ale my posíláme zdravotníky na smrt,“ upozornil stomatolog.

Tagy: