Lékaři na legionellu často netestují. Může se schovat za jinou nemoc, varuje expertka

Bakterie legionella

Legionella je v Česku

Legionella je v Česku poddiagnostikovaná, lékaři často nedělají správné testy. Nemoci způsobené bakterií se pak mohou často schovat za jiná respirační onemocnění, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Ivana Kohnová, primářka Laboratoře lékařské mikrobiologie Nemocnice AGEL Prostějov. Legionell je podle ní řada druhů, proto je diagnostika obtížná.

„Vzhledem k tomu, že legionell je asi 50 druhů, z toho 20 může lidem způsobovat onemocnění, není možné všechny prokázat jediným testem,“ uvedla primářka. Přítomnost nejhojněji se vyskytujícího druhu bakterie se podle ní dá prokázat jednoduchým testem z moči, a to přestože se jedná o respirační onemocnění.

ČTĚTE TAKÉ: Covid opět nabírá na síle, varuje WHO. Epidemiologové pobízí veřejnost k očkování

Problémem podle ní je, že lékaři při testovaní na zjištění druhu nemocí legionellu často neberou v úvahu. „Problémem je poddiagnostikování, což znamená, že lékaři na toto onemocnění nemyslí. V tom případě nemohou provést správné testy a komplikace způsobené legionellou se schovají za jakákoli jiná respirační onemocnění,“ dodala Kohnová.

Onemocnění se většinou projevuje jako těžký zápal plic. Lidé se nakazí převážně vdechnutím kontaminovaného aerosolu. Postihnout může každého člověka, náchylnější jsou ale starší lidé a osoby se sníženou imunitou.

Nesnižujte teplotu v bojlerech

Mezi příznaky onemocnění se řadí teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a hrudi. Při těžším průběhu se mohou dostavit zvracení, průjmy, vykašlávání krve nebo bolest svalů. Onemocnění se léčí několik týdnů pomocí antibiotik.

Legionella nyní nejvíc trápí sousední Polsko, kde na ni v poslední době zemřelo již 19 lidí. Onemocnění se však nyní objevilo i v České republice, konkrétně ve Valašském Meziříčí. Jedna žena skončila po nakažení zřejmě přes vodu z vodovodního potrubí v těžkém stavu v nemocnici.

Podle hygieniků se legionella nejvíce vyskytuje tam, kde se drží vlhkost, tedy třeba ve zvlhčovačích vzduchu, klimatizacích či ve vodovodních trubkách. Za vznikem zákeřné bakterie mohou pravděpodobně být i další faktory. „V poslední době lidé šetří, energie jsou velmi drahé. Apeloval bych na to, aby teplotu v bojlerech a zásobnících nesnižovali pod 50 stupňů,“ řekl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Tagy: