Lékaři z Bulovky odmítli sloužit přesčasy. Okolní nemocnice se mají připravit na nápor pacientů

Fakultní nemocnice Bulovka

Lékaři z Bulovky nechtějí sloužit přesčasy

Lékaři z oddělení ARO pražské Bulovky hrozí, že od začátku října nebudou sloužit přesčasy. Okolní nemocnice už obdržely dopis, aby se připravily na zvýšený nápor pacientů. Podle vedení zařízení ale omezení péče nehrozí. Spor je kolem nástupu nového primáře, o kterém informoval Deník N. Výběrové řízení mělo být podle některých zaměstnanců podezřelé, přičemž sám bývalý vedoucí oddělení tvrdí, že k jeho odvolání došlo kvůli sporu mezi ním a vedením ohledně platů.

Jednání o konkrétním fungování ARA na pražské Bulovce stále běží. Zaměstnanci zařízení odmítají od začátku října sloužit přesčasy. V praxi by to znamenalo, že by pracovali od sedmi do půl čtvrté.

ČTĚTE TAKÉ: Zdravotnictví se řítí do zdi. Proč budou Česku zoufale chybět lékaři i základní péče?

Podle Martina Pavelky, místopředsedy Sekce mladých lékařů ČR, bude takový krok ze strany lékařů znamenat zvýšenou zátěž pro ostatní nemocnice. „Bulovka má totiž veliký spád, co se týče pacientů,“ vysvětlil. Vedení nemocnice je optimističtější. „Ve hře rozhodně není varianta, že by nebylo postaráno o pacienty,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček.

Pokud se obě strany nedohodnou, je vedení nemocnice připraveno nastavit dvousměnný provoz. „Aktuální 24hodinové směny bychom realizovali ve dvou blocích po dvanácti hodinách,“ představil jeden z možných scénářů nový primář ARO Josef Škola.

Podle jednoho z lékařů na tomto oddělení však něco takového nebude možné, a to z důvodu nedostatku personálu. Dodal také, že dojde k omezení celkové péče. Pokud se však tato možnost schválí, nebudou ji zaměstnanci moct odmítnout.

Důvodem k nesouhlasnému postoji je podle zaměstnanců výměna dřívějšího primáře ARA Jakuba Baly a přístup vedení nemocnice. „Výběrové řízení nám nepřišlo transparentní, jelikož proběhlo velmi rychle v době, kdy byla řada lidí na dovolené. Nikdo s námi o situaci dopředu nemluvil. Doposud oddělení fungovalo velmi dobře a nebyl k něčemu takovému jediný důvod,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS člen zdravotnického personálu.

Spor mezi primářem a vedením vznikl kvůli platům podřízených

Kvačka tvrdí, že panovaly neshody mezi vedením nemocnice a bývalým primářem. Co bylo konkrétním obsahem sporu, ředitel nespecifikoval. Sám Bala přiznává, že na jeho odvolání měl ředitel nemocnice právo, rád by ale slyšel vysvětlení. Za jeden z možných důvodů označil rozepři s vedením nemocnice o platy jeho podřízených.

„V té době se měnil systém plateb. Postavil jsem se za své podřízené proti názoru ředitele,“ vysvětlil bývalý vedoucí oddělní s tím, že by rád vyjádřil obdiv svým kolegům. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba by resort zasáhl až ve chvíli, kdy by se celý spor výrazně vyhrotil. „Předpokládám však, že se tak nestane,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

Jinak to však vidí stínový ministr opozice a poslanec za ANO Kamal Farhan. „Myslím si, že pan ministr se před tou záležitostí schovává, jako se schovává před většinou problémů, které se týkají zdravotnictví a přesčasů,“ tvrdí.

Situace na Bulovce je sice vyvolaná personálními změnami, nicméně iniciativa Lékaři jsou jenom lidi počítá s tím, že více doktorů formu přesčasů odmítne. „Mrzí nás, že chornická situace s přesčasovou prací není stále dostatečně řešena a že současnou novelou zákoníku práce je tento systém pouze zlegalizován,“ vyjádřil stanovisko sdružení Pavelka.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví lékař Nemocnice Na Bulovce primář pacient výběrové řízení sekce mladých lékařů Josef Škola přesčas Martin Pavelka Ondřej Jakob Ministerstvo zdravotnictví České republiky Jan Kvaček Jakub Bala