První rezoluce nově zvoleného Evropského parlamentu: Podpora Ukrajině proti ruské agresi

Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku

Čeští poslanci nastupují do Parlamentu

Europoslanci ve středu v první rezoluci schválené po červnových volbách do Evropského parlamentu vyjádřili pokračující podporu Ukrajině, která se od února 2022 brání ruské invazi. Odsoudili také nedávnou cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Maďarsko je od začátku července předsednickou zemí v Radě EU.

Usnesení podpořilo v parlamentu se 720 členy 495 europoslanců, proti jich bylo 137. Parlament, který v novém složení tento týden zasedá poprvé, potvrdil své dosavadní stanovisko a závazek EU poskytovat napadené zemi pomoc tak dlouho, dokud to bude zapotřebí k zajištění ukrajinského vítězství.

ČTĚTE TAKÉ: Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

Europoslanci uvítali rovněž jednání o přistoupení Ukrajiny do 27členného bloku a členské státy v dokumentu vyzvali, aby rozšířily svou politiku sankcí vůči Moskvě. Požadují také po Rusku, aby zaplatilo za škody, které na Ukrajině napáchalo.

Europoslanci též odsoudili „barbarský útok“ na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě ze začátku července. Rozsáhlý útok, který mimo jiné zasáhl zdravotnické zařízení, si vyžádal desítky životů.

Nevole s usnesením k Maďarsku

Nevoli některých parlamentních klubů nezpůsobilo podle vyjádření představitelů osmi frakcí při ranní debatě ani tak vyjádření podpory Kyjevu, ale zejména ty body usnesení, které se týkají Orbánova setkání mimo jiné s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Maďarský premiér se stal terčem kritiky kvůli svým nedávným cestám do Ruska a do Číny, které označil za „mírovou misi“ a snahu ukončit válku na Ukrajině. S lídry zbývajících 26 zemí EU je však nekonzultoval a mandát k jednání jménem Unie neměl.

Evropský parlament návštěvu v Moskvě odsoudil a zdůraznil, že maďarský premiér nemůže tvrdit, že zastupuje EU, když jedná v rozporu se společnými postoji. „Z tohoto porušení by měly být vyvozeny pro Maďarsko důsledky,“ píše se v rezoluci, která připomíná, že bezprostředně po Orbánově „mírové misi“ Rusko zaútočilo na dětskou nemocnici v ukrajinské metropoli. Snahy jednat o míru s Putinem tak byly „zcela irelevantní“, uvádí dokument.

Návrh rezoluce, která ostře vystupuje proti Moskvě i proti Orbánovi, předložili zástupci dvou největších parlamentních skupin – lidovců (EPP) a sociálních demokratů (S&D). A spolu s nimi představitelé liberální frakce Obnova Evropy (Renew Europe), Zelených a Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šéfkou Evropského parlamentu se opět stala Metsolaová z Malty. Získala drtivou většinu hlasů

Tagy: