Přinesete oblečení, odnesete si elektroniku. Swap obchody šetří peníze, jeden je i v Praze

Lidé si v pražských Holešovicích mohou zajít na swap – výměnný obchod, díky kterému ušetří peníze i přírodu.

Nákupy za tu nejlepší možnou cenu – zdarma –⁠ mohou lidé vyzkoušet tento týden v pražských Holešovicích. Každý, kdo na takzvaný swap neboli udržitelných obchod zavítá, může přinést oblečení, elektroniku nebo třeba nepotřebné kuchyňské vybavení. Odnést si přitom může, co se mu zlíbí. Nabídka vlastních věcí přitom není podmínkou. Lidé také mohou nabízet a měnit své služby.

„Přinesla jsem nějaké oblečení a něco málo do domácnosti. Naopak jsem si odnesla kousek porcelánu, boty pro muže, pro tatíka šálu a pro sebe šaty,“ uvedla jedna z návštěvnic holešovického swapu. Právě takzvané swapy – výměnné obchody, by měli podle propagátorů změnit spotřební návyky.

Neplýtvá se při nich věcmi ani penězi. Co se lidem líbí, to si prostě vezmou. To, co pak dlouho leželo zbytečně ve skříni nebo co se dotyčnému nehodí, na swapu zkrátka nechá. „Můžete přijít, jenom přinést věci a nic si neodnést a nebo obráceně. Nemusíte nosit nic a jenom si něco vzít,“ přiblížila spoluzakladatelka Lucie Poubová. Mnohé věci se pak na swapu ani neohřejí.

„Velký zájem je třeba i o neotevřenou kosmetiku. To třeba trvá tak půl minuty, než z daného stolečku zmizí. Naši dobrovolníci nabízený sortiment pořád doplňují. Když přijdete třeba za deset minut, tak už je tu úplně jiné zboží,“ pokračovala Poubová. Oslovení lidé na holešovickém swapu přiblížili, že stejné množství věcí, které na výměnný obchod donesli, si také odnášejí. „My jsme donesli věci, ze kterých malá už vyrostla, a odneseme si větší. Je to super,“ podotkly další návštěvnice.

Lidé se učí novým návykům

Prezident Svazu obchodu a cestovní ruchu ČR Tomáš Prouza míní, že vyhazování nechtěného oblečení je pouhým plýtváním. „Ne všichni se třeba naučili oblečení, které nechtějí, věnovat například na charitu. Pro řadu lidí pak taková výměna znamená významnou úsporu peněz,“ reagoval. Podle spoluorganizátorky akce Ivany Špačková pak tyto akce učí lidi spotřebitelskému návyku.

„Tedy tomu, že když něco hezkého pustí, tak si něco hezkého přinesou. Když si takovou věc domů přinesou, tak jim není třeba líto opustit krásný vlněný svetr, který stál spoustu peněž, ale jim zrovna nesedí,“ uvedla příklad. A jako bonus návštěvníkům švadlenka opraví například díru v teplákách. „Zkracuji kalhoty, nebo je naopak prodlužuji. Dělám zkrátka jednoduché opravy, aby si lidé mohli oblečení odnést a hned začít nosit,“ přiblížila švadlena Jiřina.

Na díru v oblečení však na takových místech lidé málokdy narazí. „Vždy se snažíme u vstupu věci trochu filtrovat a věci, které už se nám sem nehodí nebo nelíbí, tak vracet lidem,“ vysvětlila další spoluzakladatelka Swap Prague Kristýna Holubová. Poubová pak doplnila, že do swapu nepatří například žmolkovité, rozbité či roztrhané věci.

Po zaplacení vstupného si lidé mohou odnést, co chtějí – doporučený limit je 20 věcí. Navíc zde mohou lidé nabízet a vyměňovat i vlastní služby. Většina věcí, které lidé ve swapu nabízí, je použitá, najdou se ale i kousky úplně nové a nevybalené. „Někdo například přinesl naprosto nový a nevybalený vibrátor,“ vypíchla zajímavost Holubová.

Tagy: