Zubaře v Raškovicích lákají i na byt. Brali by i ukrajinského, zákon to však neumožňuje

Plně vybavená ordinace, dvoupokojový obecní byt a tři tisícovky pacientů k registraci. A jako bonus – krásné prostředí Beskyd. Ani to ale není dostatečným lákadlem, aby se našel zubař, který by chtěl ordinovat v Raškovicích na Frýdeckomístecku. Stomatologa tam hledají marně už několik let. Brali by i odborníka z Ukrajiny, ale v tom jim zase brání legislativa.

Karel Brunděl žije v podhůří Beskyd celý život. K zubaři jezdí z Raškovic až do Frýdku-Místku. „Prozatím mám auto, takže se ještě sem tam svezu. Až se mi ale zhorší zdravotní stav, tak budu muset jezdit autobusem, to je kus cesty,“ řekl reportérce CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaviněné šíření covidu už nebude trestné. Vláda odsouhlasila vypuštění nemoci ze seznamu

Cesta do Frýdku-Místku Brunděla vyjde asi na 20 minut. Ne všichni obyvatelé Raškovic ale mají takové štěstí. „Nejbližší doktory máme v Dobré, ve Frýdku-Místku a v Ostravě. Jsou ale i případy, že (některá lékařská odvětví) se nachází až v Praze, v Olomouci nebo v polském Těšíně,“ zmínil starosta Raškovic Jiří Blahuta (KSČM).

Štáb CNN Prima NEWS vyzpovídal místní obyvatele. Ti si nejčastěji stěžují, že v obci chybí právě zubař. Stomatologie je v Raškovicích zavřená od roku 2018, kdy zemřela doktorka Miroslava Schenková. Od té doby, jako by se v ordinaci zastavil čas. Ta je přitom plně vybavená, a to včetně rentgenu. Zařízení je sice starší, ale plně funkční.

„Docházelo sem přes tři tisíce pacientů, mezi nimi i děti z okolních škol a školek,“ uvedl Blahuta. Vedení obce nyní nabízí potenciálnímu novému zubaři byt 2+1 jen za symbolické nájemné, zároveň vzdálený od ordinace jen několik metrů. Na lákavou nabídku ale zatím nikdo nereagoval.

Raškovice tak oslovily i dva dentisty z Ukrajiny. „Absolutně nemám problém s tím, že by tady byl ukrajinský doktor,“ řekl jeden z obyvatelů. „Pokud by byl solidní a uměl cosi spravit, tak proč ne. Ať je, jaký chce, to je jedno,“ přidal se další.

Zádrhel však nastal v české legislativě. „Zkoušeli jsme to, ale bohužel to zákony neumožňují,“ sdělil starosta Blahuta. Podle ministerstva zdravotnictví totiž musí ukrajinský lékař nejdříve splnit aprobační zkoušku. Její složení pak trvá celých šest měsíců.

Tagy: