Odškodnění za covidové očkování: Lidé žádají až 100 milionů korun. Dokazování bude složité

Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje přes deset tisíc podezření na nežádoucí účinky po očkování proti nemoci COVID-19. (Ilustrační foto)

Odškodnění za covidové očkování

Ministerstvo zdravotnictví už dostalo 115 žádostí o odškodnění kvůli zdravotním potížím po očkování proti covidu. Částky se pohybují od 18 tisíc po 100 milionů korun. Objevily se už také žaloby na výrobce vakcín. Třeba v Německu začal první proces s firmou BioNTech. A soudní tahanice jsou i v dalších evropských zemích. Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála je ale velice složité prokazovat příčinné souvislosti.

Syn paní Anděly se nechal očkovat proti covidu. Tři měsíce po třetí dávce ale nečekaně zemřel. „14. 4. je nejhorším dnem mého života. On byl zvyklý chodit na túry, chodil plavat do Vltavy, byl otužilý, nikdy nemarodil,“ popsala paní Anděla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nová varianta koronaviru EG.5 se šíří už i v Evropě. Podle expertů může představovat riziko

Ani lékaři, ani nařízená pitva příčinu úmrtí neodhalili. „Pouze řekli, že měl prý stažené cévy, ale jinak nevěděli,“ sdělila paní Anděla, která se poté obrátila na právníka s tím, že chce žalovat výrobce vakcíny. Do žaloby zahrnuli i ministerstvo zdravotnictví. „Žádáme soud, aby zahájil takzvané smírčí řízení, aby se ministerstvo k té žádosti vyjádřilo,“ sdělila advokátka Kateřina Mullisová.

Na ministerstvo zdravotnictví už doputovalo přes 100 žádostí o odškodnění kvůli vedlejším účinkům covidových vakcín. „Česká republika k 10. 8. 2023 dosud neodškodnila žádnou osobu za újmu na zdraví způsobenou očkováním proti onemocnění COVID-19. Některé žádosti byly odmítnuty, nejednalo se o zvlášť závažné ublížení na zdraví. Jiné se dosud posuzují,“ uvedl resort. „Je velice složité prokazovat příčinné souvislosti. Pro žadatele to není snadné,“ podotkl expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

S tím souhlasí i vakcinologové a imunologové, že bude velice složité prokázat, že za vedlejší účinky, nebo v nejhorším případě smrt, může právě látka proti covidu. „Dobře víme, že tyto vakcíny byly vyvinuty velice rychle. Vždycky to trvá několik let, než se posoudí ty dlouhodobé účinky,“ popsal biochemik Zdeněk Hostomský.

„Každé očkování má své nežádoucí nebo vedlejší účinky. Když si uvědomíte, že u nás bylo očkováno přes pět milionu lidí, tak nějaké stovky, to je úplně zanedbatelné množství,“ upozornil imunolog Václav Hořejší.

Reakce CNN Prima NEWS kontaktovala i výrobce vakcíny, proti kterému žaloba paní Anděly směřuje. „Můžeme informovat, že žaloby, o kterých se zmiňujete, byly podány nikoli na společnost Pfizer, ale na společnost BioNTech,“ uvedla společnost Pfizer. Zmiňované firmy ale vyráběly vakcíny společně. Firmu BioNTech redakce CNN Prima NEWS rovněž oslovila, odpověď ale doposud nepřišla.

V Česku je vakcinace na ústupu. I tak se ale od začátku měsíce nechalo naočkovat 55 lidí. Výrazně pak ubylo i testů a nemocných. V srpnu zatím testy nemoc prokázaly zhruba u dvou set lidí.

Tagy: