Lidovci vzhlížejí k podzimnímu sjezdu: Bude Jurečka hájit křeslo? Ve hře jsou Čunek i Grolich

Koho si zvolí lidovci do čela během říjnového sjezdu? V úvahu připadají současný předseda Marian Jurečka, senátor Jiří Čunek i jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Čunek šéfem KDU-ČSL?

KDU-ČSL vyhlíží lepší zítřky. Velkou příležitost vidí strana zejména v blížícím se říjnovém sjezdu, na němž se bude volit nové vedení. Lidovci dlouhodobě balancují okolo pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Sněmovny. Podle odborníků by se mohli dostat na výsluní, pokud si zvolí kvalitního předsedu. Mluví se třeba o senátorovi Jiřím Čunkovi nebo jihomoravském hejtmanovi Janu Grolichovi.

Podle průzkumu agentury Median by se lidovci v červnu do Poslanecké sněmovny nedostali. Ve volbách by získali jen čtyři a půl procenta hlasů. KDU-ČSL podle politologů dlouhodobě hledá preferenční dno.

K TÉMATU: Balaštíková chtěla po Haasovi důkazy, že není hůř. Ten vyvracel dvě její tvrzení o rozpočtu

Podle politologa Jana Kubáčka se strana sama pasovala do role „katanů a řezníků“ v otázkách sociální politiky. „V očích mnoha lidí se lidovci stali nejvíce asociální stranou v celé pětikoalici. Jsou totiž podepsáni u penzijních změn i snížení valorizace důchodů,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle šéfredaktora webu Deník TO Marka Stoniše je problémem především to, že se „z lidové strany vytratila rodinná politika“, která pro ni byla vždy velmi důležitá. „Byli vždy zastáncem ‚tradiční‘ rodiny a její podpory, což se za předsedy Mariana Jurečky úplně vytratilo,“ řekl.

Lidovci proto vyhlížejí podzimní sjezd. Vzkřísit stranu by mohl politický matador a někdejší předseda lidovců Jiří Čunek. „Nechci se unáhlit, nyní se soustředím na krajské a senátní volby. Vše závisí na tom, zda je v nich politik úspěšný,“ uvedl dnešní senátor. Stoniš připomněl, že bývalý zlínský hejtman se v mnohém rozchází s postojem vedení strany, například v politice „antibabiš“.

Čunek ale není jediný, kdo by mohl podle expertů i spolustraníků dostat lidovce zpět na nohy. Do čela strany by si mohli lidovci zvolit i hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha. „Pokud uspěji, bude se ode mě nejspíš mnohé očekávat. Nebudu ale předjímat,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Stranický zástupce v europarlamentu Tomáš Zdechovský vyjádřil podporu Čunkovi. Grolicha považuje za skvělého člověka v čele kraje a myslí si, že by měl v této pozici pokračovat. Na předsednictví podle něj nemá dost zkušeností.

Není ovšem vyloučeno, že Jurečka bude chtít křeslo šéfa lidovců obhájit. Sám si pro to stanovil tři podmínky, ovšem už ta první, že strana v eurovolbách získá dva mandáty, se mu nepodařilo naplnit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stavební řízení? Vyvoláváme jednání v koalici, Bartoš nese odpovědnost, zní z TOP 09

Tagy: