Vinaři z billboardu hrozí kvůli dani Stanjurovi. Je to cesta k omezení alkoholu, říká ekonom

Zvažovaná daň z tichého vína vzbuzuje silnou nevoli. V Lednici na Břeclavsku dokonce stojí billboard, na němž se píše, aby ministr financí Zbyněk Stanjura(ODS) už na Moravu nejezdil a pod výzvou jsou podepsaní právě pěstitelé vína. Kromě Svazu vinařů protestuje i Jihomoravský kraj. Jako jedno z opatření ke snížení deficitu ji už loni na podzim doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV) s tím, že by do rozpočtu mohla přinést až pět miliard korun ročně.

Petici proti uvalení daně na takzvaná tichá vína podepsal i hejtman Jan Grolich. Vinařům ani jemu se nelíbí kromě případného růstu cen s daní spojená velká byrokracie, administrativa a také to, že v případě její zavedení zmizí v rámci právě Jihomoravského kraje tisíce pracovních míst.

ČTĚTE TAKÉ: Zdražení vína? Největší vládní útok na Moravany, jako kdyby zdanili kroje, zlobí se svaz

„Že tady máme vinařský turismus, různé akce typu otevřené sklepy, košty vín a podobně, to právě dělají ti malí a střední vinaři. Proto chceme, aby nebyli zatížení další byrokracií, aby jim nebyly házeny další klacky pod nohy, abychom tu kulturu tady mohli udržet,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Je to dost často vnímáno jako póza, jako rozmar, protože vinaři přece mají domy a auta. Opomíjeno je, že jsou za tím obrovské úvěry, investice a tak dále. A opravdu se náš průmysl, nejen ten vinařský, ale i celkově potravinářský, v současné chvíli nachází v rozmezí korunových rozdílů, aby se na trhu prosadil,“ varoval prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Vyzval zároveň vládu k diskuzi. „Za těchto okolností naše nářky nejsou pózou, ale jsou věcným podnětem k tomu sednout si na zadek a bavit se o argumentech, abychom měli možnost přispět do státního rozpočtu, ale rozhodně ne způsobem, že nám někdo sáhne takzvaně do cen našich komodit, které by absolutně ztratily konkurenceschopnost,“ dodal Chlad.

Podobně mluvili i dotazovaní vinaři ze Zlínského kraje. „Úvahy o tom zdanit tiché víno je naprosto nemyslitelná a ten, kdo zvažuje takovou úvahu podpořit, tak by si měl nést zodpovědnost za to, že bude sledovat likvidaci moravského vinohradnictví a vinařství,“ obává se vinař z Boršic u Blatnic Libor Zlomek.

Zvažovaný postup naopak hájil ekonom a člen NERV Libor Dušek. „Mluvíme o spotřební dani z vína ve výši 10 až 23 korun na litr, což znamená, že se láhev sedmičky vína prodraží zhruba – podle zvolené varianty – o 9 až 18 korun za láhev. Mluvíme o dani, která se vztahuje na víno, které se v Česku spotřebovává bez ohledu na to, jestli je vyrobeno doma, nebo je dovezené. Daň bude mít výjimku pro malé vinaře,“ mínil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Duška je zvažovaný krok jedním bodem z dlouhého seznamu doporučení, jak vybrat peníze do rozpočtu, aby se snížil jeho deficit. „A pak je hlavní, obecný argument – proč by měl jeden konkrétní druh alkoholu mít výjimky ze spotřební daně, když je zdaňováno pivo, lihoviny nebo šumivé víno. V Česku je velmi vysoká spotřeba alkoholu, jedna z nejvyšších v unii a na světě. Jde o jednu z cest, jak to alespoň trochu omezit,“ podotkl.

V pořadu se naopak kriticky k dani vyjadřoval Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. „Nejlepší by bylo, kdyby vláda neudělala nic. Tím, že pravděpodobně zvýší úroveň DPH, tak vymaže vesnické hospody. Obliba vína se zvyšuje, takže se asi logicky kouká i na příjem do státního rozpočtu. Jsem z toho rozladěn, nedává mi to smysl,“ podotkl.

Jasný vzkaz pro ministra Stanjuru v Lednici

„Bude to velice složitá situace nejenom pro nás vinaře, ale i pro vlastně spoustu gastro zařízení, pro vinařskou turistiku, pro veškeré spotřebitele, protože dojde k nárůstu ceny a myslím si, že moravský vinař bude velice těžce konkurenceschopný dovozovým vínům,“ upřesnil vinař Tomáš Vávra.

„Pokud by se u nás zvedla spotřební daň, tak bychom byli nekonkurenceschopní vůči těm levným dovozům i vůči ostatním státům. Myslím si, že by se to muselo řešit na úrovni celé Evropské unie. Nějaká forma spotřební daně by mohla být, ale muselo by to být v rámci společného evropského trhu, a ne jenom v rámci jednoho státu,“ uzavřel vinař z Polešovic Zbyněk Vaďura.

Proti zdanění tichých vín se postavil i Svaz měst a obcí, který kritizuje zejména to, že by se změna měla odehrát bez odborné debaty a komunikace se zástupci vinařů. Podporu pod petici proti zdanění sbírají vinaři na všech vinařských akcích, někteří dávají svou nevoli najevo velmi viditelně. U Lednice na Břeclavsku nyní stojí například billboard s jasným vzkazem pro ministra financí. „Stanjuro, na Moravu NEJEZDI! Vinaři.“.

V České republice se v současnosti platí spotřební daň pouze z šumivých vín, a to ve výši 23,40 koruny za litr. Národní ekonomická rada vlády (NERV) prosazuje zavedení spotřební daně na takzvaná tichá vína a zahrnula ji do balíčku opatření ke konsolidaci veřejných financí.

Tagy: