Lipavský absolvoval schůzku se Zemanem. V čem se s prezidentem neshodnou?

Jan Lipavský

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti) absolvoval v úterý dopoledne zhruba 40minutovou diskusi s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Zatím se nepotvrdilo, že by zrovna on měl být trnem v oku hlavy státu. Jedním z témat byl postoj obou politiků ke státu Izrael.

Lipavský po schůzce vystoupil na tiskové konferenci. Diskusi se Zemanem označil za věcnou a korektní. „Přišel jsem se představit jako kandidát na ministra zahraničí. Dostal jsem možnost představit panu prezidentovi své postoje,“ řekl Lipavský.

Zeman už v polovině listopadu zmínil, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. V médiích se nejčastěji spekulovalo o tom, že nechtěným ministrem by mohl být právě Lipavský, a to například kvůli chladnějším postojům k Izraeli. Pirátský exposlanec během brífinku potvrdil, že i na toto téma s prezidentem diskutoval.

„Vnímám Izrael jako důležitého partnera pro Českou republiku. Takhle jsme se o tom s Milošem Zemanem bavili. Probírali jsme i kontroverznější otázky. Mimo jiné plán o přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zmínil jsem, že by ČR v tomto ohledu neměla dělat ukvapená rozhodnutí,“ řekl Lipavský.

Rovněž s hlavou státu řešil svůj postoj k visegrádské čtyřce, Rusku i Číně. Zároveň Lipavský nechtěl hodnotit, jak na jeho názory Zeman reagoval. „Nemůžu mluvit za pana prezidenta,“ zopakoval Lipavský několikrát s tím, že dotazy na jmenování vlády by měly být mířeny spíš na prezidenta a premiéra.

Podle ústavy prezident jmenuje premiéra, na jeho návrh jmenuje ostatní členy kabinetu a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) i další členové vznikající vlády několikrát zopakovali, že nehodlají z personálního složení kabinetu ustupovat.

Lidovecký předseda a kandidát na ministra práce Marian Jurečka už v neděli zmínil, že pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, porušil by ústavu, a obratem by proto následovala kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Tagy: