Lidé nezvládají dlouhodobý lockdown. Australan se zapálil, Číňané trpí zákazem nákupů

Třináct milionů lidí v čínském Si-anu je v karanténě.

Zoufalá situace v Číně

Třináct milionů lidí v čínském Si-anu je v karanténě. Obyvatelé nesmějí opouštět své domovy, a to ani kvůli nákupům potravin. Ty přitom lidem zavřeným doma slíbily dodávat úřady. Přísný lockdown trápí také Australany. Mnohým z nich už dochází nervy.

Lidé nesmí v čínském Si-anu už třetí týden v kuse z domu. Úřady sice občanům rozdávají jídlo zdarma, podle mnohých to ale nestačí. Ze strachu z hladomoru se tak ve městě rozmohl barterový obchod, lidé za základní potraviny vyměňují i drahé zboží.

„Jak máme žít? Co máme jíst? Před několika dny jsme mohli vyjít ven, abychom si nakoupili potraviny, ale to zrušili... Všechny on-line aplikace pro nákup jídla mají buď vyprodáno, nebo nemohou doručovat,“ napsal na čínské sociální síti Weibo jeden obyvatel města. Potraviny lidem slíbily dodávat místní úřady, které by měly rozvážet balíčky s potravinami. I ty ale před pár dny přiznaly, že mají potíže s dodávkami základních potřeb.

Psychické dopady

Přísný lockdown a drsná protiepidemická opatření sužují také Australany. Na Nový rok se přímo v centru Melbourne na ulici zapálil muž. Podle svědků na protest proti covid pasům a očkování. „Křičel ‚pryč s očkovacími pasy, pryč s digitální identifikací‘. Polil sebe a auto benzínem,“ uvedli svědci na Twitteru.

Na Australany tak psychicky dopadá dlouhodobá izolace. Zejména ve státě Viktoria byli lidé po dlouhé měsíce zavření doma, vycházet směli jen na nákup, nesměli se ani navštěvovat. „Lidé se tam ocitli v strašlivé izolaci a nejenom to. V Austrálii je velmi draho a někteří neměli ani na zaplacení, takže není divu, že se někdo dostane tak daleko, že spáchá sebevraždu,“ řekla psycholožka dlouho žijící v Austrálii Nadia Hudsky-Puková.

Navíc se v uzavřené a přísně střežené společnosti objevil nový prvek. „Všichni jsou tam úplně vykulení z toho, jak lidé udávají. Když by někdo přišel k někomu na návštěvu a jiný soused to viděl, okamžitě volá policii. A to přesto, že vědí, že lidé z toho budou mít malér a taky zaplatí 1 600 dolarů pokutu,“ doplnila.

Tagy: