Svoboda: Británii čeká řada štiplavých témat, která byla u ledu jen z úcty ke královně

Cyril Svoboda

Svoboda o zesnulé Alžbětě II. i novém králi

Exministr zahraničí Cyril Svoboda v pořadu Nový Den vzpomínal na zesnulou britskou královnu Alžbětu II., která podle něj byla symbolem adaptace, disciplíny a víry. Svoboda se domnívá, že Velká Británie po jejím odchodu bude muset řešit řadu štiplavých témat, která se z úcty ke královně dosud neřešila.

Britská monarchie je nejslavnější monarchií na světě, třebaže v ní má panovník ceremoniální funkci. O politice toho vládce Británie ví hodně, mluvit do ní ale nesmí. „Královna v tom byla důsledná. I ostatní. Když jsem večeřel s princeznou Annou a princem Edwardem, tak jsem zkoušel mluvit o politice, ale princezna Anne to otočila na rozhovor o koních. Britskou politiku určuje vláda a premiér,“ pronesl Svoboda pro CNN Prima NEWS.

Ten v rozhovoru zmínil specifika britské monarchie, která je protkána řadou tradic. „Nový král Karel III. půjde do Svatojakubského paláce, tam bude nástupnická rada složená z lordů, která potvrdí fakt, že je králem. Složí i přísahu, že bude hlavou anglikánské církve. Korunovace bude až někdy časem,“ předpokládá exministr zahraničí.

Svoboda také vysvětlil, že ačkoli je v Evropě devět monarchií, pouze v Británii zůstává tradice spojená s pokládáním koruny. „V Belgii nebo Španělsku tam koruna leží na stolku v parlamentu, kde monarcha skládá přísahu parlamentu. V Británii je to jinak, koruna se pokládá na hlavu nového krále a třikrát se volá ‚Ať žije král‘,“ přiblížil Svoboda.

Británii čekají těžké časy

Exministr zahraničí vzpomínal na Alžbětu II. jako na panovnici, která byla disciplinovaná a hluboce věřící. „To pro ni hrálo velkou roli. Měla smysl pro sebereflexi a byla schopná se přizpůsobit. Můžeme si přát, aby měl nový král stejnou schopnost jako ona,“ míní Svoboda.

Podle něj teď nového monarchu čekají těžké časy. Exministr zahraničí očekává, že Velká Británie nyní otevře řadu štiplavých témat, která zůstávala u ledu jen z úcty ke královně.

„Společnost je dynamická, rozvíjí se, je mnohem více svobodomyslná. Bude to otázka konfrontace tradice a pružné společnosti. Bude se řešit hlavně otázka Irska a hranic Evropské unie,“ uzavřel Svoboda.

Tagy: