Největší záhada archeologie? Tajemný předmět z dob Římské říše trápí vědce, svitla ale naděje

Záhadných dvanáctistěnů pocházejících z dob antického Říma se dosud našlo zhruba 130. Nikdo netuší, k čemu sloužily, kdo je vyráběl a proč. Změnit by to mohl největší a dokonale zachovaný dvanáctistěn, který podle CNN loni ve Velké Británii vykopala skupinka amatérských archeologů.

Nálezci ze skupiny NDHAG (Norton Disney History and Archaeology Group) považují dvanáctistěn za „jednu z největších záhad archeologie“. Jedná se o bronzový artefakt o velikosti lidské pěsti. V průměru měří osm centimetrů a váží 254 gramů. Je přibližně 1 700 let starý a vykopat se ho podařilo v hrabství Lincolnshire ve východní Anglii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadní pavouci na Marsu. Sonda na rudé planetě nafotila skvrny připomínající živé tvory

Podobných dvanáctistěnů se sice podařilo do dnešních dní nalézt už více než 100 (33 z toho v Británii), tento se však jako jediný zachoval v neporušeném stavu. Vědcům tak možná pomůže rozluštit palčivou otázku, k čemu ho lidé na území Římské říše používali. „Je to docela složitý příběh, který teprve začínáme rozkrývat,“ uvedl pro CNN tajemník NDHAG Richard Parker.

Nástroj ani měřidlo

Ve starověké literatuře o dvanáctistěnech neexistují žádné záznamy a nejsou zobrazeny ani na dobových mozaikách. „S jistotou víme jen to, že jsme dvanáctistěn našli na vrcholu kopce poblíž vesnice Norton Disney zakopaný v hluboké jámě,“ dodal Parker: „Zdá se, že ho tam někdo neuložil jen tak. Proč to ale udělal?“

Ani jeden z nalezených dvanáctistěnů nemá žádné známky běžného opotřebení, pravděpodobně tedy nesloužily jako pracovní nástroje. A vzhledem k tomu, že se je podařilo nalézt v několika různých velikostech, nejedná se ani o měřidla. K jejich sestrojení byla navíc zapotřebí jistá zručnost a velké úsilí. Není ani jasné, kdo přesně je nosil. „Kdyby je používali římští vojáci, nalezli bychom je i na jihu Římské říše, tam jsme ale zatím artefakt nezaznamenali. Vždy jen na sever od Alp,“ řekla deníku The Washington Post archeoložka Lorena Hitchensová.

„Myslíme si, že ho pravděpodobně používali k rituálním a náboženským účelům,“ odhaduje na svých stránkách skupina NDHAG. Lidé byli v tehdejší době velmi pověrčiví a podobné předměty jim údajně měly pomáhat při důležitých životních rozhodnutích. Jednou z indicií, která podporuje tuto teorii, je skutečnost, že dvanáctistěn byl nalezen poblíž malé jezdecké figurky „se silnými vazbami k náboženství“.

Aby to mohli experti s určitostí potvrdit, je však potřeba pokračovat ve výzkumu. Skupina archeologů plánuje, že se na místo vrátí ještě letos. „V loňském roce nám na to nezbyl čas ani peníze, takže doufáme, že se nám podaří objevit další indicie, proč tam byl (dvanáctistěn) umístěn a jaký byl jeho možný účel,“ uvedl Parker v tiskové zprávě Rady hrabství Lincolnshire.

MOŽNÁ BY VÁS ZAJÍMALO: Medvědí krize na Slovensku: Experti jmenovali několik důvodů, tím hlavním je nezvyklé počasí

Tagy: