Mám problémy s pamětí i balancem, stěžuje si pacient na dlouhý covid. Za léčbu dal statisíce

Bohumil Rajchl

Rozhovor s Bohumilem, který trpí dlouhodobými následky covidu

Mám velký tlak v hlavě, problémy s balancem a pamětí a občas mne brní končetiny. Pacient s dlouhým covidem Bohumil Rajchl popsal své zdravotní problémy poté, co se předloni v prosinci nakazil koronavirem. Nemůže pracovat a za léčbu utratil už přes 200 tisíc korun. Zatím mu pomohla především metoda Help Aferéza, kterou testují lékaři v Německu.

„Půl roku poté, co jsem se nakazil koronavirem, jsem pociťoval následky. Mám mozkovou mlhu (pocity vyčerpání, zmatenosti a nedostatečné koncentrace – pozn. red.), velký tlak v hlavě, problémy s balancem a občas mne brní končetiny,“ popsal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS čtyřiatřicetiletý Bohumil Rajchl, který zažil středně těžký průběh nemoci COVID-19.

V Česku navštívil přes deset lékařů a do léčby už investoval přes 200 tisíc korun. „Nejvíce mi pomohla Help Aferéza, ivermektin a léky na ředění krve,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Kontroverzní lék ivermektin mu pomohl se střevními problémy a s trávením. „Šest měsíců poté, co jsem se nakazil covidem, mě provázely střevní problémy a věčný pocit na zvracení,“ vysvětlil Rajchl.

Více nadějí ale vkládá do procedury s názvem Help Aferéza z Německa, která má podle odborníků velkou šanci pomoci vyléčit dlouhý covid. Rajchl je prvním Čechem, který tuto metodu v Muhlheimu podstoupil. Ve studijní skupině je spolu s dalšími 22 lidmi.

„Lékaři vyjmou krev z těla, proženou ji filtrem, očistí a vrátí zpět do těla,“ vysvětlil, jak metoda funguje. Covidové sraženiny jsou vidět pouze pod speciálním mikroskopem, často je neodhalí ani běžný krevní test. Němci praktikovaná aferéza mechanicky odfiltruje sraženiny a vyčištěnou krev pumpuje zpět do těla. Žíly i orgány jsou díky tomu lépe okysličené.

Jedna procedura trvá zhruba dvě a půl hodiny a stojí přes 30 tisíc korun. „Měl jsem i pálení na plicích asi půl roku a nemohl jsem se ho zbavit. Po Help Aferéze pálení odešlo a už se mi nevrátilo,“ uvedl.

Léčba jej ale zatím nezbavila neurologických problémů v podobě zmíněné mozkové mlhy, problémů s rovnováhou, zapomínání nebo ztráty koncentrace. Po covidu má dokonce potvrzenou diagnózu s názvem ortostatická hypotenze (krátkodobé snížení tlaku způsobené změnou polohy z leže do stoje – pozn. red.). „Někomu pomohou tři Help Aferézy, někomu se uleví třeba až po osmé,“ neztrácí Bohumil Rajchl naději.

Zároveň zdůraznil, že se nejedná o psychický problém. „Chtěl jsem uvěřit tomu, že jsem mladý a zdravý a že se z toho časem dostanu. Ale najednou jsem přestával cítit pravou ruku, motala se mi hlava, zapomínal jsem, tak mě to vyděsilo. Pomoci lékařů jsem moc nedostal, takže jsem našel facebookové skupiny, a přes ty jsem se dostal na Help Aferézu,“ popsal svůj příběh.

Jako brždění s přestřiženou brzdou

Bohumil Rajchl kvůli problémům s dlouhým covidem už rok nezvládá pracovat. „Jsem na neschopence, protože mi nefunguje mozek. Je to finančně náročné, takže děkuji rodičům a své přítelkyni, protože bez nich bych to nezvládl,“ řekl s tím, že léčbu si nemůže dovolit každý a jemu na ni přispěli právě rodiče.

Rajchl navíc upozornil, že někteří lidé kvůli následkům long covidu spáchali sebevraždu. I jemu se v hlavě honí různé myšlenky, ale stále ještě vidí v léčbě naději. „Každý den přemýšlím, co s tím. Je to jako snažit se zabrzdit, když máte přestřiženou brzdu. Snažím se ale vyzkoušet, co jde,“ zdůraznil.

Dlouhý covid trápí po celém světě desítky milionů lidí, kteří se sice dokázali z nemoci COVID-19 vyléčit, ale nadále trpí následky infekce. Čeští pacienti musí na zákrok zatím jezdit do zahraničí, tuzemská zdravotnická střediska ji totiž v dohledné době nenabídnou. Německá klinika musela kvůli velkému zájmu vytvořit čekací listinu, na které jsou v současné době tisíce lidí z celého světa.

Tagy: