Mámy jsou nekonečným zdrojem inspirace, říká HR specialistka Alžběta Hemerková

Pracující matky — taky máte pocit, že tohle slovní spojení slýcháte na každém kroku? Něco na tom bude. Žen, které vedle výchovy dětí stíhají i vlastní kariéru, byť zpočátku obvykle jen na částečný úvazek, přibývá. Důvody jsou různé a okolnosti díky moderním vymoženostem vstřícné, a tak proč ne? Už dávno neplatí, že jakmile žena otěhotní, definitivně ztrácí své místo na pracovním trhu. To velmi dobře ví i Alžběta Hemerková, ředitelka HR ve společnosti Dronetag. Sama je živoucím důkazem, že pracující rodičky mohou být nekonečným zdrojem potenciálu. Mezi jejich hlavní přednosti patří touha po změně a často i k dokonalosti vyladěný time management, čehož, jak sama říká, je velká škoda nevyužít. Prostor ke zlepšení naopak v případě českých matek vidí v posilování vlastní sebedůvěry a jejich uplatnění v technologických oblastech.

O pracujících matkách Alžběta Hemerková něco ví. Vlastně ji spíš málokterá dokáže překvapit. Kromě toho, že najímáním zaměstnanců se už nějaký ten pátek živí, s manželem vychovávají dvě děti. Když jsme se domlouvaly na rozhovoru, v telefonu se při ladění termínu ozývaly i věty typu: „Ano, půjdeme na raketu!“ Byl totiž pátek a svůj čas, který je třeba důkladně plánovat, tou dobou úspěšná manažerka věnovala dceři a synovi.

Mateřství není kariérní stopka

O kombinaci mateřství a kariéry by se podle Alžběty Hemerkové mělo mluvit a dostatečně nahlas. A na obou stranách barikády — téma by nemělo být tabu pro samotné matky ani pro náboráře. Sama otevřenou komunikaci praktikuje při vedení HR oddělení ve společnosti Dronetag.

„Několikrát jsem kolegům vysvětlovala, co znamená mít děti — co se stane, když onemocní, když mi zavolají ze školky. Díky tomu lidé v týmu všechno reálně pochopili, přijali to a spolupracuje se nám mnohem lépe. Myslím, že otevřenost je důležitá,“ vysvětluje energicky s tím, že zásadní je nastavení správného očekávání na obou stranách.

„Když se to vyjasní hned na začátku, je podle mě jedno, že máte nemocné dítě. Když si dcera zlomila ruku, byla se mnou na veletrhu, kde pomáhala.“

Tak se v podstatě snaží pomáhat s výchovou budoucí generace žen, které se nebudou obávat volby mezi rodinou a kariérou. „Když dětem vysvětlíme, že pracujeme sice pro peníze, ale že pracujeme rády, protože nás to baví, probudíme v nich dojem, že i ony mohou dělat, co je baví a že to mohou dělat kdykoli a v jakémkoli věku,“ uvádí Alžběta Hemerková, která pracující matky považuje za jednu z nejlepších pracovních sil. „Vidím to na sobě. Komunikujeme jasně, jsme efektivní a na mítinku netrávíme zbytečně moc času, protože prostě musíme zvládat rodinu a všechno kolem.“

K TÉMATU: Linda Štucbartová: Když chybí ženský úhel pohledu, ztrácí celá společnost

Skvěle zvládnutý multitasking a time management, ale zbytečně nízká sebedůvěra

Je přitom paradoxem, že valná většina pracujících matek si při návratu do zaměstnání moc nevěří a zbytečně se podceňuje. Alžběta Hemerková zmiňuje příklad z vlastní zkušenosti: „Ozvala se nám kandidátka se skvělým backgroundem na marketing, ale věřila si na office manažerku. A protože jsme ve firmě věděli, že na marketing budeme někoho hledat, tak jsem ji dosadila právě na marketingovou pozici k nám do kanceláře. A musím říct, že teď je Bára, maminka dvou dětí, skvělým členem našeho týmu.“

S kariérou se podle ní po návratu z mateřské či rodičovské dovolené má začít postupně. „Začneme na nejnižším možném úvazku a on postupně naroste. Já jsem taky začala na pár hodinách denně, až se to přehouplo do plného úvazku,“ vzpomíná šéfka HR ve společnosti Dronetag.

Úspěchu se dočkala i přesto, že zpočátku jí chyběly potřebné technologické znalosti. „Dronetag je technologicky zaměřený startup. A když jsem poprvé viděla ty krabičky, byla jsem vyděšená — co budu dělat? Byla jsem nastavená na to, že můžu jít maximálně do nějakého fashion e-shopu nebo e-komerce, ale ne vyrábět hardwarové zařízení. Není ovšem třeba být technologicky zdatná, ale najít si ve firmě to své, s čím můžeme přispět. Stačí pár hodin denně a ono si to sedne v práci i doma,“ dodává specialistka na lidské zdroje odvahu všem matkám, které touží po návratu do práce, ale z různých důvodů se toho současně obávají.

ČTĚTE TAKÉ: Gabriela Löbel: Úspěch je o životním nastavení. Women in Tech je pro všechny ženy

Ženy a technologie patří k sobě

Mimochodem právě s takovou situací může podnikatelkám-začátečnicím pomoci také společnost Huawei. Její projekt Women in Tech, který pořádá společně s Výzkumným ústavem pro podnikání a inovace, se letos už třetím rokem zaměřuje na nápadité ženy, které se nebojí proniknout s vlastními vizemi. Skupiny vybraných účastnic podporuje při uplatňování na trhu, letos je přitom hlavním tématem AI, která dnes k podnikání neodmyslitelně patří. „Je super, když pomůžeme dalším ženám budovat svoje projekty a ukážeme jim, že technologie nejsou nic strašného a že jim dokážou ulehčit život. A myslím, že ženy pochopí, že když něco nevědí, tak se můžou zeptat, že jim každý rád pomůže,“ říká Alžběta Hemerková.

Technologický gigant Huawei ovšem podporuje i další nápadité technologické vizionáře, které neváhá vzít tam, kde se kolem moderních technologií točí takřka celý život — do Číny. Co by finalisté soutěže Vodafone Nápad roku (ročník 2020) byli mezi nedávnými návštěvníky právě členové vedení společnosti Dronetag. „Tamní prostředí posouvá hranice v oblasti technologií, a je tam velká chuť k objevování a miniaturizaci. Každý region má svůj vlastní přístup k technologiím, ale Čína vyniká svou rychlostí,“ vypráví o zážitcích z cesty Alžběta Hemerková.

Ta současně poukazuje na fakt, že kromě technologií je třeba myslet i na obyčejnou lidskost, která má své místo i v dnešním uspěchaném světě. „Když je nám špatně, často se stává, že za námi kolegové přijdou s tím, že asi máme moc práce. Ale ono úplně stačí zeptat se: ‚Jak se máš?' A už to pomůže uvolnit atmosféru.“

Tagy: