MAPA: Jarní prázdniny čeká jubileum i speciální výjimka. Na kdy připadají ve vašem bydlišti?

Konec školního roku, začátek prázdnin (ilustrační snímek)

Kdy bude volno v roce 2024

Oblíbený týden volna. I tak by se daly nazvat jarní prázdniny, které děti školou povinné po vánočních svátcích netrpělivě vyhlížejí. Ty letošní jsou speciální. Jarní prázdniny v roce 2024 slaví 70 let od zavedení, některé žáky čeká výjimka kvůli mistrovství světa v biatlonu. Termín týdenního volna se navíc liší podle jednotlivých okresů. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila mapu i jednoduchý přehled všeho, co byste měli o letošních prázdninách vědět.

Týden volna v období mezi únorem a březnem si žáci v České republice poprvé užili ve školním roce 1953/1954. Letos uplyne jubilejních 70 let od jejich zavedení.

Ačkoliv se prázdniny nazývají jarními, ve skutečnosti se na jaře nekonají – přesto do tohoto období částečně zasahují. Obecně rodiny týden volna využívají zejména k rekreaci na horách a užívání si zimních sportů, jako je lyžování.

Rozdělení na turnusy

Jarní prázdniny patří mezi jediné, které jsou ministerstvem školství rozděleny na šest turnusů podle bývalých okresů. Důvod pro takové opatření je snaha v jednotlivých týdnech rovnoměrně rozložit zátěž na ubytovací kapacity horských středisek. Výjimku má Praha, která je rozdělena do dvou turnusů.

První skupina prázdninami zpravidla navazuje na jednodenní pololetní volno. Následně se každý týden od začátku února do zhruba poloviny března všechny turnusy ve volnu vystřídají. Aby byla dodržena spravedlnost, mění se každý rok pořadí. Oblast, která měla prázdniny jako první, je o rok později má jako druhá, druhá jako třetí a poslední má volno jako první.

Kdy jsou jarní prázdniny 2023/2024:

Turnus Termín Okres/městská část
1. 5. 2. až 11. 2. 2024 Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná
2. 12. 2. až 18. 2. 2024 Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek. Výjimečně: Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou*
3. 19. 2 až 25. 2. 2024 Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín
4. 26. 2. až 3. 3. 2024 Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál
5. 4. 3. až 10. 3. 2024 Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník
6. 11. 3. až 17. 3. 2024 Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov

*Kromě výše zmiňovaného výročí 70 let od prvních jarních prázdnin se letošní ročník pyšní další zajímavosti. Žáci okresů Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou se mohou těšit na nevídanou změnu.

ČTĚTE TAKÉ: Zásah ve škole při výuce. Student na Kladensku vyhrožoval spolužákům, odvedli ho policisté

Kvůli konání Mistrovství světa v biatlonu 2024 v Novém Městě na Moravě v termínu od 5. do 18. února 2024 se datum jarních prázdnin ve výše zmíněných místech na Vysočině posunul z 26. 2 až 3. 3 2024 na 12. 2. až 18. 2. 2024. O neobvyklém přesunu rozhodlo ministerstvo.

Kdy se žáci dále mohou těšit na volno?

Prázdniny školního roku 2023/2024 Termín
Pololetní prázdniny 2. února 2024
Jarní prázdniny viz grafika výše
Velikonoční prázdniny čtvrtek 28. března 2024 + státní svátky 29. března a 1. dubna 2024
Letní prázdniny 29. června až 1. září 2024

V blízké budoucnosti si žáci užijí jednodenní pololetní prázdniny. Zajímavé je, že volno si děti vyberou až několik dní po předání vysvědčení za první pololetí, konkrétně v pátek 2. února.

Po jarních prázdninách čeká na děti velikonoční volno. Ministerstvo pro školní rok 2023/2024 vyhlásilo prázdniny už na čtvrtek 28. března, na něj navážou velikonoční svátky od 29. března do 1. dubna. Volných dnů se žáci dočkají také 1. a 8. května, na něž připadají státní svátky.

Nejoblíbenější prázdniny – letní – začnou platit od soboty 28. června. Dvouměsíční volno žákům skončí v neděli 1. září. Vyučování následně začne v pondělí 2. září.

Jarní prázdniny v sousedních zemích

Týdenní volno si užijí i děti v sousedních zemích. Na Slovensku se jarní prázdniny rozdělují do tří termínů podle krajů pro východní, střední a západní Slovensko. Ve školním roce 2023/2024 si volno žáci průběžně užijí od poloviny února do začátku března.

V Polsku týdenní volno v období od poloviny ledna do konce února nazývají „zimními prázdninami“ a uskuteční se ve čtyřech termínech. Naopak v Rakousku se „semestrální prázdniny“ konají v průběhu února, konkrétně ve třech týdenních termínech podle odpovídajícího „kraje“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Po střelbě na fakultě lidé darovali přes 70 milionů. Jsme zaskočeni, říká vedení univerzity

V Německu se konají „zimní prázdniny“ od ledna, většina turnusů se uskuteční v únoru. Poslední týden volna mají žáci na začátku března. Termíny jsou rozděleny podle jednotlivých spolkových zemí.

Tagy: