Mašek: Údaje o střelbě na fakultě se dozvídáme náhodně. Je to živý spis, oponoval Letocha

FF UK zůstává zavřená na místě jsou stále policisté.

Mašek a Letocha o útoku na FF UK

Informace o vyšetřování střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity se dostávají na veřejnost zcela náhodně, proto je na místě zřídit vyšetřovací komisi. Uvedl to v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS člen sněmovní bezpečnostní komise Jiří Mašek (za ANO). S tím nesouhlasí další člen komise Petr Letocha (STAN), který zdůrazňuje, že informace v policejním spisu podléhají utajení.

Veřejnost by podle Petra Letochy měla být informována o vyšetřování střelby na FF UK. Dodal však, že se stále jedná o živý případ a informace v policejním spisu jsou utajované. „Nemyslím si, že by politici měli vidět do živého spisu. Je to, jako bychom chtěli nahlédnout do spisu jakékoli jiné kauzy. Připadá mi to poměrně absurdní,“ řekl Letocha.

ČTĚTE TAKÉ: Střelec z fakulty se před útokem skrýval v budově. Před činem pil tvrdý alkohol, tvrdí expert

Za nesmyslný také považuje tlak na rychlost policejního vyšetřování. „Na začátku bylo jasně řečeno, že vyšetřování by mohlo být dokončeno někdy kolem léta. Tlak opozice by byl legitimní, až pokud by to na podzim nebylo,“ dodal Letocha.

Podle Maška je však vznik vyšetřovací komise na místě. „Náš apel se netýká vraždy v Klánovicích, ani vlastního masakru na Filozofické fakultě. Jde nám o činnost a nečinnost policie před tím útokem, když policisté věděli, že ozbrojený podezřelý míří do Prahy,“ řekl Mašek. Zdůraznil, že informace o vyšetřování se na veřejnost dostávají zcela náhodně.

K útoku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy došlo 21. prosince loňského roku. Střelec tehdy připravil o život 14 nevinných obětí a následně spáchal sebevraždu. Hlavní budova fakulty na náměstí Jana Palacha pak zůstala téměř dva měsíce uzavřená.

Dalším útokům má předejít nová legislativa

Vrah z Filozofické fakulty legálně vlastnil zbraně, přestože se léčil s psychickými problémy. Nová legislativa, díky které lékaři budou vidět, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu, má podle Letochy pomoci podobným útokům do budoucna předejít. Nelze však na jejím základě plošně odebírat oprávnění všem lidem, kteří trpí psychickými problémy. „Je na odborníkovi, aby posoudil, zda je pacientova diagnóza slučitelná s držením zbrojního oprávnění,“ řekl Letocha.

S tím souhlasí i Mašek, problém však podle něj spočívá v tom, že praktický lékař momentálně nemusí vědět, zda se jeho pacient léčí s nějakými psychickými problémy. „Pokud pacient sám vyhledá psychiatra, je jen na něm, jestli zprávu od něj předá svému praktickému lékaři. Proto tu jsou úvahy o tom, zda by se to automaticky nemělo propisovat do digitálně propojené zdravotnické dokumentace,“ sdělil Mašek.

Další potíž je podle Maška, že zmíněná legislativa začne platit až od roku 2026. Letocha tvrdí, že je to způsobeno příliš robustním zdravotnickým systémem, který bude velmi složité propojit s centrálním registrem zbraní. „Jedná se o velmi citlivou věc. Propojení s centrálním registrem zbraní musí být nejenom dobře naprogramováno, ale také řádně odzkoušeno. Proto si ministerstvo vnitra stanovilo za cíl konec roku 2025,“ řekl Letocha.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řádění střelce z fakulty mohlo skončit hůř. Měl špatné náboje, vysvětlil policejní instruktor

Tagy:
zbraň střelba pacient Klánovice Jiří Mašek legislativa Petr Letocha střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy