Krachují první mlékárny, další bojují o přežití. Máslo, mléko i sýry budou dál zdražovat

Začínají krachovat mlékárny

Přituhovat začíná i v potravinářství. První mlékárny, hlavně ty menší, krachují. Úplně všechno zdražilo, a tak není divu, že zákazníci obrací každou korunu. Nahoru jdou ceny mléka, másla i sýrů. A bude prý hůř.

Tradice nebo zdravý životní styl musí jít někdy stranou. Ceny energií už likvidují i první malé mlékárny. Farma v Krhanicích ve středních Čechách po 10 letech zavírá výrobnu. Místní si tak jejich mléčné výrobky od příštího měsíce nekoupí.

„Nás to zasáhlo enormním způsobem, náklady nám vzrostly úplně neskutečně, už se to nedá dál udržet,“ připouští zástupce vedoucího mlékárny Farma Mikolášovi Marian Vobecký. Utáhnout mléčné farmy je podle zemědělců stále větší problém, provoz kravínů je na energiích závislý 24 hodin denně a začínají šetřit i zákazníci.

„Energeticky nejdražší je uchladit nadojené mléko, potom ve výrobě pasterace mléka,“ říká farmářka Marie Čiplová. Kvůli dotacím musí v Úhořilce na Havlíčkobrodsku ještě fungovat, jinak by už mlékárnu nejspíš zavřeli také.

O přežití bojují i větší mlékárny, zákazníky navíc čeká další vlna zdražování. Pro představu – jenom za zemní plyn v Polné na Vysočině dají místo 150 tisíc zhruba milion korun měsíčně.

„Myslím si, že 75 korun za čtvrtku másla v obchodě by bylo naprosto adekvátní, litr mléka kolem těch 27 korun, 30 korun. Kilogram sýra v obchodě kolem 250 až 300 korun, bude asi běžná cena, budeme si muset na to všichni nějak zvyknout,“ řekl jednatel Mlékárny Polná Miloš Kvasnička.

Cena mléka jako takového ke zpracování meziročně stoupla o 32 procent a v příštích měsících se  předpokládá ještě další růst. Mlékárny už teď šetří, kde se dá. Vypínají třeba některé lednice, zhušťují výrobu nebo budují solární panely. Zákazníci ale houfně přestávají nakupovat.

Tagy:
peníze energie Středočeský kraj zdražování mléko statek okres Havlíčkův Brod Krhanice Mlékárna Polná spol. s r.o.