Máslo za 70 korun? Lidé si mažou chleba margarínem, jiní vyrážejí pro levnější do Polska

V obchodech narůstá případů krádeží másla.

Lidé kupují margarin místo másla

Ceny másla stoupají. V některých obchodech zaplatíte 60 korun, někdy i 70. Lidé to řeší různě. Ti, kteří žijí v příhraničí, si pro něj jezdí do Polska. Jiným ale nezbývá nic jiného než si chleba namazat margarínem. A podle ekonomů bude ještě hůř, máslo prý brzy zdraží ještě víc.

Donedávna večeře chudých, teď aby člověk považoval chleba s máslem málem za luxus. Jeho cena totiž šplhá do neuvěřitelných výšin. „Víc než 35 korun nedám,“ říká obyvatelka Ostravska.

Máslo za takovou cenu ale nyní v Česku neseženete. Za hranicemi, v Polsku, ale běžně. Tamní vláda totiž před časem snížila DPH z potravin. V polských Žibřidovicích se to Čechy jen hemží, jsou tam totiž hned dvě prodejny potravin.

Rozdíl v gramáži

Máslo jsme koupili za necelých sedm zlotých, tedy za 36 korun. Když máte zákaznickou kartu, dostanete ho dokonce za 31 korun. Je ho ale jen 200 gramů, u nás se přitom prodávají většinou čtvrtkilová másla. I po přepočtu je ale rozdíl v ceně zhruba deset korun.

Polská vláda už ale zvažuje, že DPH opět zvýší. „Hrozí, že potraviny i pohonné hmoty budou v Polsku po novém roce citelně dražší, nicméně i tak by se mělo Čechům stále vyplatit do Polska jezdit,” předpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Řešením není margarín, rostlinný tuk. „Klasické máslo je prostě nenahraditelné a tisíckrát lepší než rostlinný tuk,“ říká kuchař David Valíček. Lidé si tak budou muset na vysoké ceny másla zřejmě zvyknout a opravdu s ním šetřit.

Tagy: