Bývalý agent FBI exkluzivně: Bezpečnostní složky v Česku při masové střelbě málo spolupracují

Masové střelby se postupně přesouvají z Ameriky do světa, a to včetně České republiky. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý zástupce šéfa americké FBI Paul H. Haertel. Doplnil, že v Česku podle jeho mínění bezpečnostní složky jen zřídkakdy spolupracují. Vrátil se i ke střelbě na amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

„V Česku se za poslední roky odehrály zhruba tři až čtyři masové střelby. Stejně tak vím, že jich několik bylo v Německu či Rakousku, takže se to sem dostává,“ pronesl Haertel pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Magické setkání s Donaldem i „ukradené“ volby. Melania Trumpová vydala knihu, mnohé tají

„Nevím, jaký to má důvod. Ale navrhoval bych, aby se na takové věci záchranné složky připravily. Ano, nikdy k nim nemusí dojít, když už se ale něco takového stane, aspoň víte, jak reagovat,“ doporučoval dále v rozhovoru bývalý agent FBI.

V USA prý na zabezpečení měkkých cílů – míst s vysokou koncentrací lidí, které se mohou stát terčem terorismu či masové střelby – tamní složky velmi úzce spolupracují.

Zde by viděl slabinu v českém systému. „Co jsem vyrozuměl, v České republice k tomu dochází jen zřídka. Někdy všichni aktéři spolupracují, jindy ne,“ vysvětlil v rozhovoru expert. Rovněž si postěžoval, že v USA veřejnost na možná rizika neupozorňuje včas.

Na druhou stranu však uvedl pozitivní příklad, konkrétně střelbu v pensylvánském městě Butler, kde se atentátník pokusil zavraždit amerického exprezidenta Donalda Trumpa. „Zde právě lidé z davu upozornili přítomného policisty, že se děje něco, co se dít nemá,“ popsal Haertel.

Tagy: