Kvůli Sputniku V hrozí na Slovensku rozpad koalice, tvrdí novinářka Gálisová

Slovenský premiér Igor Matovič pro svoji zemi vyjednal zásilku ruské vakcíny Sputnik V. Tento krok jej však může přijít draho. Kritizuje ho nejen část obyvatel, ale i jeho vládní koalice. Slovenská novinářka Marína Gálisová z týdeníku Týždeň v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS řekla, že kvůli získání ruské vakcíny dokonce hrozí, že by se jeho koalice mohla rozpadnout.

Gálisová v pořadu Nový den vysvětlila, že Matovičovu kroku získat vakcínu Sputnik V předcházely rozpory ve čtyřčlenné koalici. Premiér se nakonec rozhodl jednat na vlastní pěst, což v koalici vyvolalo pnutí, zejména u strany Za lidi. Z té kvůli nesouhlasu s akvizicí Sputniku V vystoupil poslanec Tomáš Valášek a nemusí být sám. „Budou zřejmě pokračovat další změny, které by hrozily rozpadem koalice, protože pokud Za lidi ztratí další poslance, rozpadne se jim klub v parlamentu a strana odejde z vlády,“ řekla slovenská novinářka.

Strana Za lidi, kterou do Národní rady (slovenského parlamentu) dostal exprezident Andrej Kiska a nyní ji vede vicepremiérka Veronika Remišová, by svým odchodem sice stála za rozpadem koalice, pokud by ale ve vládě kromě Matovičova hnutí OLANO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) zůstaly strana Svoboda a Solidarita (SaS) a hnutí Jsme rodina, o většinu v parlamentu by nepřišla. Odchod strany Za lidi by však určitě vyvolal nesouhlas řady občanů, kteří volali po jednotné vládě.

Za zisk Sputniku V Matoviče podle Gálisové chválí jen extremisté. Zmínila například poslance Směru-SD Ľuboše Blahu, který se otevřeně hlásí k myšlenkám marxismu a je považován za nejlevicovějšího poslance Národní rady. Gálisová o Blahovi hovoří dokonce jako o „slovenském Che Guevarovi“.

Sputnik V pro prorusky naladěné Slováky

Podle novinářky časopisu Týždeň slovenský premiér doufá, že zájem o Sputnik V budou mít lidé, kteří jsou prorusky naladění. Sama dodává, že zaregistrovala i příspěvky lidí, kteří dříve tvrdili, že by se nenechali naočkovat vůbec, ale nyní připouští, že ruskou vakcínu by akceptovali.

Není však vůbec jasné, jak bude případné očkování Sputnikem V probíhat. „Jasné je pouze to, že je teoreticky možné, aby ošetřující lékaři touto vakcínou očkovali, protože ministr zdravotnictví Marek Krajčí udělil výjimku. Zároveň však zní hlasy, že výjimka není právně vymahatelná, a i kdyby byla, je tu otázka, kdo za to přebírá odpovědnost,“ řekla Gálisová ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že slovenští lékaři nemusí být ochotní ruskou vakcínu očkovat.

Problém se Sputnikem V vidí Gálisová především v tom, že ruská vakcína není schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a nemá za sebou ani uznávané testy. Sama slovenská novinářka by se za současné situace Sputnikem V podle svých slov očkovat nenechala. „Když by byl dostatečně prostudovaný a schválený EMA, uvažovala bych o tom. Do té doby určitě ne,“ řekla Gálisová v pořadu Nový den.

Tagy: