Maturita může brzy vypadat úplně jinak. Studenti by místo ní skládali jinou zkoušku

Maturitní zkouška

Místo maturity odborná práce

Maturity čekají změny. Profilovou, neboli školní část, by v budoucnu mohla nahradit absolventská práce provázaná s praxí. Uplatňovat by se mohla nejvíce na školách s odborným zaměřením. Ředitelé ale mají pochybnosti, kolik žáků by si tuto cestu vybralo a jaká zátěž by to pro ně byla.

Absolventskou práci spjatou s praxí místo klasické školní maturity by uvítali například studenti střední polytechnické školy ve Zlíně. „Kdyby to bylo lehčí, tak bych se tomu nebránil,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Já bych do toho rozhodně šel, každá inovace je lepší,“ sdělil další dotazovaný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kulturní válka kvůli AVU. Pláč stárnoucích mužů, či rozumný boj proti aktivistickým trendům?

Povinné by bylo provázání s reálnou praxí, která by trvala dlouhodobě a na závěr by následovala obhajoba. Pro studenty i pro učitele by to ale byla velká časová zátěž. „Jednotlivé předměty by se neověřovaly odděleně, ale prostě tím, že by student prokázal schopnost provázat znalosti a dovednosti v jedné práci,“ popsal náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

„Pro učitele bude náročné hlavně sledovat i tvorbu té absolventské práce, která by měla vznikat ve spolupráci s podniky a výrobními firmami,“ podotkla stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO).

Ředitelé odborných škol se posunu nebrání, varují ale před nedostatečnými kapacitami. „Vítám jakoukoliv změnu, která to posune do modernějšího způsobu ukončování středního vzdělávání,“ uvedl ředitel střední průmyslové školy polytechnické ve Zlíně Jiří Charvát.

„Otázkou je, kolik žáků bude chtít jít touto cestou. Ve chvíli, kdy to bude jeden až čtyři žáci, tak se to zvládnout dá. Představa, že by takto maturovala polovina žáků, je ale dost nereálná,“ sdělil předseda Asociace středních průmyslových škol ČR Jiří Zajíček.

Ministr školství chce studium posouvat vpřed i kvůli novým technologiím. Pilotně se takové typy maturit testovaly na některých školách. „Je důležité, abychom včas reagovali na rozvoj technologií, umělé inteligence a podobně,“ sdělil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Řadu návrhů s námi jako s opozicí vůbec neprojednával. Přijde mi velmi nešťastné přicházet s tolika zásadními změnami,“ řekla Berkovcová. Resort chce novelu školského zákona předložit do konce měsíce. Účinnost se pak plánuje na začátek roku 2026.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vysokoškoláci nejčastěji ukončí studium už v prváku. Ministr chce vyvolat debatu o zpoplatnění

Tagy: