Medici nemají pomáhat v nemocnicích, ale studovat, říká anestezioložka Hilšerová

Monika Hilšerová

V Česku je podle dat ministerstva zdravotnictví aktuálně 1134 lidí hospitalizovaných s koronavirem. Nemocnice se zatím nebojí, kapacit prý mají dost. Co když se ale situace bude nadále zhoršovat? A měli by studenti medicíny nastupovat na pomoc doktorům jako na jaře? V pořadu 360° Pavlíny Wolfové odpovídala anestezioložka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Monika Hilšerová.

Podle Hilšerové nemocnice zvládají současnou situaci velmi dobře. „Zatím obavy nemám. V některých je stav trochu horší, třeba v ústecké nemocnici. Stále ale většina má dostatečné kapacity, v případě potřeby se pacienti mohou přesunout do jiných nemocnic,“ sdělila doktorka.

Zatím je i relativní dostatek lékařů i pomůcek. „Na jednoho lékaře připadá víceméně jedna rouška nebo respirátor na den. Musíme s nimi šetřit, hlídat je. Problém ale je se sestrami. I u nás na Karlově náměstí na ARU funguje pouze šest lůžek z deseti, protože je nedostatek sester,“ uvedla Hilšerová.

Připomněla, že medici nemohou nahradit lékaře. „Studenti by měli studovat, medici tím spíše. Pokud by dobrovolničili v nemocnicích s administrativou nebo s podobnými úkoly, nenahradí to klinickou praxi, kterou potřebují. Neumím si představit, že by medik obsluhoval přístroj na ARO. Určitě by bylo možné vyškolit jiné zaměstnance, kteří by byli normálně placení,“ řekla Hilšerová.

Podle doktorky by pomoc mediků byla přínosná, pokud by byla jasně časově ohraničená. „Bylo by potřeba vědět, jak dlouho bude nouzový stav trvat, aby nebyli třeba rok mimo školu,“ zdůraznila.

Hilšerová také uvedla, že nerozumí tomu, aby v případě nouze na pomoc nastupovala laická veřejnost, která by byla vyškolena, jak navrhoval ministr zdravotnictví Roman Prymula. „To si opravdu neumím představit, nevím, jak to bylo myšleno. Docela by mě to zajímalo,“ zdůraznila.

Hilšerovou prý nyní nejvíc trápí nejistota. „Opatření vlády se mění každým dnem, nevíme, co bude. Lékaře také trápí, co se bude a nebude zavírat. Je velmi důležité, abychom k sobě byli ohleduplní, ale aby nám zároveň nezakázali žít. To mě hodně trápí,“ sdělila.

Doktorka také zdůraznila, že na nedostatky v českém zdravotnictví lékaři upozorňují už dlouho. „Ani před epidemií nebylo v dobrém stavu. Teď bylo zasaženo koronavirem a je zřejmé, že věci, které nás pálily, vyvstávají ještě více na povrch. Obecně nedostatek personálu v nemocnicích, především v menších regionálních, tam si myslím, že by do budoucna mohl být problém,“ dodala Hilšerová.

Tagy: