Pollert: Kapacity jsou relativní pojem. Pokud se naplní, otevřeme další oddělení

Lukáš Pollert

PARTIE Terezie Tománkové 27.9.2020 2/2

Český zdravotnický systém zvládne i 80 tisíc koronavirem aktivně nakažených lidí. Nemocniční kapacity jsou dostačující. Lidé jsou zbytečně strašeni, pohybujeme se ode zdi ke zdi. I takto hodnotili aktuální boj s druhou vlnou epidemie koronaviru hosté druhé části diskusního pořadu Partie Terezie Tománkové, vysílaného na televizní stanici CNN Prima NEWS. Zúčastnili se ho senátorka a lékařka Alena Dernerová (za SD-SN), předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka a anesteziolog Fakultní nemocnice v Motole Lukáš Pollert.

Alena Dernerová chápe cestu, kterou se chce vydat ministr zdravotnictví Roman Prymula, když hodlá v příštím týdnu omezit některé volnočasové aktivity. „Clustery (ohniska nákazy – pozn. red.) se objevily mezi sportovci, možná proto to pan ministr bude asi trochu tlumit. Takže to chápu. Myslím si ale, že současná opatření jsou nastavena tvrdě. Nerada bych, aby se nám zastavila ekonomika. Opatření se musí dělat uváženě,“ řekla Dernerová v Partii Terezie Tománkové.

Podle ní by politici i odborníci měli veřejnost uklidňovat, nikoli strašit. „Slyšet by měli být lidé jako pan Šmucler nebo pan Žaloudík, kteří mají zdravý rozum a zklidňují situaci,“ dodala.

„Pohybujeme se odezdi ke zdi. Od morové rány k rýmičce, a teď tu zase máme morovou ránu. Většina pacientů stoná doma s lehčími průběhy,“ shodnul se s Dernerovou Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Podle něho je rozumný a chladný přístup namístě. Politici a odborníci by měli informovat veřejnost, jak se chovat. „Nebrat to na lehkou váhu, na druhou stranu není dobré podporovat paniku,“ dodal. Šonka rovněž kritizoval, že se často nechávají testovat samoplátci bez doporučení lékařů, čímž ale zahlcují testovací kapacity na úkor lidí s příznaky.

Zvládneme 80 tisíc nakažených

Senátorka a lékařka Alena Dernerová je přesvědčena, že náš zdravotnický systém zvládne až 80 tisíc aktivně nakažených lidí. „Jsme příliš zaměřeni jen na covid, ačkoli zde máme i jiná onemocnění, kterým se teď nevěnujeme. Stále platí, že mám covidu plné zuby, a to právě z těch důvodů, které jsem uvedla,“ dodala Dernerová.

Do diskuse přispěl také anesteziolog motolské nemocnice Lukáš Pollert. Kvůli nečekanému povolání do služby ale jen přes telefon. Pollert slova Dernerové potvrdil. „Kapacity jsou relativní pojem. Nejtěžší pacienti jsou na ARO a jednotkách intenzivní péče. Pokud se naplní, otevřeme další oddělení. Systém je dynamický, můžeme utlumovat operace, které se dají odložit. To je ale ještě daleko,“ řekl Lukáš Pollert.

Olympijský vítěz ve vodním slalomu z Barcelony upozornil, že nemocnice se plní pacienty, kteří nemají příznaky nebo mají jen lehký průběh nemoci, ale „společnost se jich obává“. Jsou to podle něho lidé, které třeba nikdo nechce doma a pošle je třeba i z obav o vlastní zdraví do nemocnice. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je takových až čtyřicet procent. Lukáš Pollert se ale obává, že pokud budou tito pacienti soustředěni na jednom místě, virová nálož se může znásobit a tím pádem nastane rozvoj nemoci COVID-19.

Berme to s humorem

Rovněž Lukáš Pollert je známý svým kritickým postojem k tomu, jak intenzivní debata se v Česku kolem koronaviru vede. Více než covidu bychom se podle něho měli obávat strachu z covidu. Po poměrně dobře zvládnuté první vlně epidemie dokonce v rozhovoru pro web Nastartu.cz uvedl, že se na příchod koronaviru „docela těšil“. „Že bude zajímavá práce, hodně pacientů, kteří budou mít těžká respirační selhání a my budeme bojovat o ten kyslík, který potřebujeme dostat do organismu, a to se nestalo,“ řekl Pollert s tím, že z toho byl zklamaný.

Svůj postoj nezměnil ani tváří v tvář narůstajícím počtům nově potvrzených případů. Před necelými dvěma týdny v pořadu Interview na CNN Prima NEWS uvedl, že je třeba pandemii brát s humorem. „Nejsme v žádném válečném stavu a není důvod k panice. Stejně jako na jaře nejsou čísla nakažených nijak alarmující pro náš zdravotní systém,“ řekl moderátorce Lucii Hrdličkové.

Tagy: