Počasí v Evropě může ovlivnit polární vír. Expert nastínil, jaká nás letos čeká zima

Zasněžený strom

Počasí 17.10.2024 (6:46)

Sněhová pokrývka na Sibiři ovlivňuje meteorologický jev zvaný polární vír. Ten tak slábne, což by mohlo na severní polokouli přinést chladnější počasí s vyšším úhrnem srážek v nadcházejících týdnech a měsících. Informoval o tom web Severe Weather. Meteorolog Martin Adamovský pro CNN Prima NEWS předpověděl počasí na nadcházející dva týdny a nastínil, jaká nás čeká zima.

S příchodem podzimu se v polárních oblastech začíná ochlazovat. K severnímu pólu se dostává méně energie, protože Slunce je stále níže. Ale zatímco teploty na polárním kruhu klesají, atmosféra jižněji je stále teplejší, protože přijímá světlo a energii ze Slunce. To způsobuje silný globální tlakový rozdíl mezi polárními a subtropickými oblastmi a na severní polokouli se začíná rozvíjet rozsáhlá cirkulace nízkého tlaku. Ta se táhne od přízemní vrstvy daleko nahoru do stratosféry. Tento jev je znám jako polární vír.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sibiřská anticyklóna se řítí na Evropu. V minulosti zasypala Řím sněhem, nyní přináší mráz

Polární vír se chová jako velmi rozsáhlá cyklóna, která pokrývá celý severní pól až do středních zeměpisných šířek. Je propojen všemi vrstvami atmosféry od země nahoru, ale v různých výškách má různý tvar. Silný polární vír obvykle znamená silnou polární cirkulaci, která udržuje chladný vzduch uzavřený v polárních oblastech a přináší mírnější podmínky do většiny Spojených států a Evropy. Když je však polární vír slabý, proudění zeslábne a chladný vzduch snáze uniká z polárních oblastí, což může přinést ochlazení do Spojených států nebo Evropy.

Jak upozornil web Severe Weather, polární vír může být ovlivněn vývojem počasí, konkrétně rozsáhlou sněhovou pokrývkou nad Sibiří. Ukazuje se, že v říjnu dochází k hromadění sněhu v této oblasti, což oslabuje stratosférický polární vír v průběhu zimy. „Díky sněhové pokrývce se nad Sibiří může vytvořit silnější oblast vysokého tlaku, která vysílá více vertikální energie směrem do stratosféry. To oslabuje polární vír, což vede k narušení polární cirkulace. Slabší polární vír pak přináší větší riziko výskytu výpadků studeného vzduchu nad Spojenými státy a Evropou během zimy,“ uvádí web Severe Weather. Větší říjnová sněhová pokrývka tak může signalizovat chladnější zimu a více sněhu ve Spojených státech a Evropě.

Podle zmíněného webu je v současné době na Sibiři více sněhu, než je obvyklé. „Ukazuje se, že rozsah sněhové pokrývky nad Eurasií je něco málo přes 10 milionů kilometrů čtverečních, což je nad průměrem pro toto roční období a je to třetí nejvyšší hodnota za posledních 20 let,“ uvedl web Severe Weather. Sněhová pokrývka se prý může v následujících dnech navíc ještě zvětšovat. „Nad touto oblastí je předpovídána rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu, která by měla přinést více srážek a sněžení,“ píše Severe Weather.

Jaká bude zima?

„Polární vír je oblast nízkého tlaku vzduchu a proudění kolem severního pólu, který je nejsilnější právě v období od podzimu do jara,“ uvedl pro CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský. Dodal, že jde o každoroční záležitost.

Tlakové útvary, které se vytvářejí v oblastech Severní Ameriky a Ruska, mohou podle něj v dalších měsících ovlivnit polární vír tak, že se na nějakou dobu zeslabí až zhroutí. „Pokud se tak stane, je pravděpodobnější, že se do jižnějších oblastí dostane chladný arktický vzduch,“ řekl Adamovský. Podotkl, že není ale možné říct, kam se případně arktický vzduch rozleje. „Je to jen otázka pravděpodobnosti. Pokud k narušení dojde, je větší šance, že se arktický vzduch může dostat i k nám,“ vysvětlil.

Podle něj ale není možné říct, jaký vliv na naše počasí by to mělo. „Je to jen otázka pravděpodobnosti a tak jako tak, projevilo by se to až v řádu vyšších jednotek týdnů, rozhodně ne za týden nebo za dva,“ popsal Adamovský.

Nadcházející dva týdny podle něj naopak budou v Česku spíše dost teplé. „Dlouhodobější výhledy opět naznačují teplejší zimu, což obecně souvisí s klimatickou změnou. Právě díky procesům ve stratosféře mohou ale být kratší období, kdy může přijít arktický vzduch a může být i hodně chladno,“ popsal meteorolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Tagy: