Jak na Divokém západě. Migranty zahánějí američtí pohraničníci na koních s bičem v ruce

Pohraniční stráž z USA rozhání migranty na hranicích.

Pohraniční stráž rozhání migranty z Haiti

Na hranicích mezi USA a Mexikem jsou stále tisíce migrantů převážně z Haiti, velký rozruch ale vyvolali pohraniční strážníci. V kloboucích, na koních a s bičem v ruce zahánějí zpátky všechny, kteří se přes řeku Rio Grande snaží dostat do Spojených států. Záběry pobouřily téměř celou Ameriku a vláda prezidenta Joea Bidena se dostává pod stále větší tlak. Důvodem je rozrůstající se tábor pod mostem, který spojuje texaské město Del Rio s mexickým Ciudad Acuña.

V základně, kterou si uprchlíci pod mostem vytvořili, žije více než 10 tisíc převážně haitských migrantů, kteří chtějí do Spojených států. Američany ale více než možný příliv běženců nyní zajímá, jak strážníci s lidmi na hranicích zacházejí. Záběry z místa ukazují, jak se pohraničníci snaží migrantům bránit v postupu tak urputně, jako by se vžili do role hrdinů z Divokého západu. Mezi migranty jezdí v kovbojských kloboucích na koních a rozhánějí běžence bičem.

Bílý dům už chování strážníků odsoudil a šéf pohraničníků Raul Ortiz agentuře AP řekl, že vše řádně vyšetří. Chce se ujistit, že ze strany bezpečnostních složek nedošlo k žádnému nepřijatelnému jednání. Jenže vláda amerického prezidenta Joea Bidena se kvůli postupu proti táboru migrantů dostává stále více pod tlak.

Hluboké znepokojení nad hromadným vyhošťováním nejdříve vyjádřily Úřad OSN pro lidská práva a uprchlíky, lídr Demokratické strany v Senátu Chuck Schumer pak vládu vyzval, aby deportace okamžitě zastavila. Americká média mezitím přinášela výpovědi zoufalých běženců, které americké úřady poslaly zpět do jejich vlasti sužované chudobou a hlubokou politickou krizí.

„Opustila jsem Haiti, abych se vydala hledat lepší budoucnost, protože my mladí lidé nemůžeme u nás najít žádnou práci, i když jsme dokončili studia. Jsme na ulici a nemáme nic,“ říká žena jménem Stéphanie. V srpnu bylo na amerických hranicích s Mexikem zadrženo 208 887 nelegálních migrantů. Oproti červencovým více než 212 tisícům je to sice pokles, v porovnání s rok starými čísly se ale jedná o 317procentní nárůst.

Perou se o stín, bojují s vysokými teplotami

Migranti jsou pod mostem, který spojuje texaské město Del Rio s mexickým Ciudad Acuña. Potýkají se s nedostatkem vody a jídla. Teploty navíc v posledních dnech vystoupaly až ke 37 °C. Běženci tak mezi sebou bojují i o stín. Když dorazí představitelé mexických imigračních úřadů, snaží se rychle ztratit.

Bidenova administrativa se proti kritice ohradila, snaží se prý zaměřit na „základní příčiny“ migrace z Mexika a středoamerických zemí. Příčinami mají být chudoba, násilí, korupce a přírodní katastrofy v okolních zemích. Stovky osob se často brodí řekou Rio Grande a vracejí se do Mexika, aby si doplnili zásoby, kterých se jim prý na americké straně nedostává.

Tagy: