Miliardáři z Francie mohou utíkat před tvrdým zdaněním. Proč je nenaláká Česká republika?

Přístav v Provance

Volby do francouzského parlamentu vyhrála levicová koalice

Levicové strany ve Francii počítají s tvrdým zdaněním nejbohatších Francouzů. V úvahu připadá 90procentní daň z příjmu, která už byla zavedena během socialistických vlád. Restrikci se bohatí lidé mohou vyhnout tím, že se přestěhují do jiných států. Česká republika pro ně ale nebude lákavou destinací. Proč tomu tak je?

Francouzské volby byly pořádným zápřahem pro nervy tamních milionářů a miliardářů. Přiznávají to francouzské poradenské společnosti, které byly zahlceny dotazy na možné zabezpečení majetku. „Nevzpomínám si, že bych měl od začátku své kariéry tolik hovorů,“ řekl pro Financial Times spoluzakladatel společnosti Rhétorés Finance Grégory Soudjoukdjian ještě před konáním druhého kola voleb.

ČTĚTE TAKÉ: Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

Podle něj si tamní bohatí jedinci pokládají spousty otázek, zda jsou jejich peníze ochráněné. Také se vyptávají na podmínky převedení majetku do Itálie, Švýcarska nebo Španělska. Hlavním problémem je totiž daň z bohatství. S tou poprvé přišel socialistický prezident François Mitterrand v roce 1982 a s příchodem levicových vlád se velmi často vytahuje.

Naposledy podobnou daň zavedl socialista François Hollande v roce 2012. Sazba 75 procent na příjmy nad milion eur ovšem vedla k odchodu části bankéřů do Londýna a miliardářů do jiných zemí. To může hrozit i nyní. Levicové strany v čele s Jean-Lucem Mélenchonem by totiž mohly uvalit 90procentní daň z příjmu na nejbohatší Francouze.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka příklady z historie ukazují, že takto vysoká sazba daně je neúčinná. „Při zavedení například 90procentního zdanění nejprve příjem státu z těchto daní stoupne, ale následně začne klesat. Daň je prostě tak vysoká, že lidé hledají cesty, jak se jí vyhnout. V minulosti ji zrušili například ve Skandinávii. Nevybralo se totiž dost peněz,“ řekl Křeček pro CNN Prima NEWS.

Příval milionářů ale s největší pravděpodobností nebude řešit Česká republika a její finanční úřady. Pro majetné zahraniční občany totiž není příliš lákavá. „Pokud by Francouzi přemýšleli nad daňovou optimalizací, Česká republika nebude na prvním, druhém ani třetím místě. Nejsme vyhlášeným daňovým rájem a náš daňový systém patří ke složitým. Obávám se, že překážkou je i jazyková bariéra,“ podotkl Křeček.

Podle něj se milionáři spíše uchýlí do vyhlášených destinací, které jsou daňově přívětivé už nyní. „Tedy do Irska, Gibraltaru nebo na Kypr. Možností je také setrvat ve Francii a zakládat různé společnosti či příjmy rozepisovat mezi příslušníky rodiny. I to je častý scénář obcházení vysokého zdanění,“ dodal Křeček.

Firmy z Česka před daněmi utíkají

Ani hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda nevidí Českou republiku jako variantu pro příchod milionářů z Francie. „Spíše se obrátí do Švýcarska nebo do vybraných kantonů. To jsou v podstatě daňové ráje. Možností je i Nizozemsko nebo Lucembursko,“ řekl Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Ve Švýcarsku například daní i někteří herci ze Spojených států. „Česká republika rozhodně nebude destinací, kam se budou tito lidé obracet. Jejich životní standardy jsou vysoké a v porovnání se Švýcarskem jsme poměrně chudá země,“ dodal Kovanda.

Česká republika navíc v poslední době řeší opačné problémy. Z tuzemska se totiž snaží firmy uniknout novým daním. To je příklad společnosti EP Commodities, která je dceřinnou firmou EPH Daniela Křetínského. Krátce po schválení windfall tax oznámila svůj odchod do zahraničí. Holding totiž považuje daň z neočekávaných zisků za nesmyslnou a v zahraničí nic podobného nefunguje.

Tagy: