Mír podle Ukrajiny? Podpora světa roste, ruské agresi ale budeme čelit léta, míní Marian

Ukrajinští vojáci u města Avdijivka

Západní pomoc Ukrajině

Státy světa začínají v čím dál větším počtu souznět s plánem Ukrajiny na mír s Ruskem. Pro CNN Prima NEWS to řekl náměstek ministra zahraničí Jan Marian, který se o víkendu účastnil tematického jednání ve švýcarském Davosu.

„Ukrajině se daří získávat další země, které jsou ochotné se různou formou podílet a podporovat mírový plán,“ řekl redakci Marian. Zdůraznil, že hledání míru se neobejde bez strany agresora – Ruska. To o mír zatím zájem nejeví, přinejmenším ne o ten navržený Ukrajinci.

S ukrajinským plánem zároveň nesouhlasí ani některé státy, které se jednání v Davosu účastnily. „Účastníci se v zásadě shodují v podpoře principu Charty OSN, mezinárodního práva a suverenity, a územní celistvosti Ukrajiny. Nicméně je jasné, že jsou země, pro které ruská agrese není takovou prioritou a zároveň volají hlavně po tom, aby se jednalo o míru i za cenu nějakých kompromisů ze strany Ukrajiny,“ pokračoval představitel české diplomacie.

Ten jednal v Davosu s vedoucím kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Andrijem Jermakem. „Ujistil jsem ho o naší pokračující podpoře,“ dodal Marian pro CNN Prima NEWS s tím, že Česko, které společně s Francií a Švédskem předsedá pracovní skupině pro jadernou a radiační bezpečnost, plánuje na duben v Praze uspořádat expertní akci právě zaměřenou tímto směrem.

Jaderná bezpečnost je jedním z kritických bodů války na Ukrajině, neboť se pod palbou často ocitla i jaderná elektrárna v Záporoží. Už delší dobu ji kontrolují ruští vojáci.

Bez ruské účasti a ochoty ovšem mírový plán naplnit nelze. „Naším cílem a zájmem musí být dál pomáhat Ukrajině, protože je to Ukrajina, kdo třeba díky naší pomoci, včetně dodávek zbraní, může rozhodnout o tom, jaká bude ta situace na bojišti,“ pokračoval Marian.

Memento s Minskými dohodami

Podle něj vzhledem k tomu, že Ukrajina je s Ruskem de facto v konfliktu již od roku 2014, kdy byl v Kyjevě svržen proruský prezident Viktor Janukovyč, a Rusové mezitím zabrali poloostrov Krym a podpořili separatisty na Donbase k ozbrojenému odporu, bude v případě konce bojů nutné zaručit, že se znovu nerozběhnou.

„I kdyby došlo k nějakému míru nebo příměří, tak se musíme podívat na zkušenost s Minskými dohodami, kdy se Rusko také k něčemu zavázalo a pak je porušovalo,“ komentoval Marian.

Kromě toho dodal, že s nebezpečím v podobě Ruska se Evropa bude zřejmě potýkat ještě léta. „Čelíme agresivnímu Rusku a obávám se, že to je něco, co nás bude čekat i v dalších letech,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Marian.

Co obsahuje Zelenského plán?

Ukrajinský mírový plán představil už v roce 2022 ukrajinský prezident Zelenskyj. Obsahuje následující body:

  • radiační a jaderná bezpečnost s důrazem na obnovení bezpečnosti v okolí Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupují ruská vojska
  • potravinová bezpečnost včetně zajištění vývozu ukrajinského obilí do nejchudších států světa
  • energetická bezpečnost s důrazem na omezení cen ruských energetických zdrojů a na pomoc s obnovou zničené ukrajinské energetické infrastruktury
  • propuštění všech vězňů a osob deportovaných do Ruska včetně válečných zajatců a dětí
  • obnova ukrajinské územní celistvosti s tím, že Rusko ji uzná na základě Charty OSN
  • stažení ruských vojsk z Ukrajiny, ukončení násilností a obnova ukrajinských státních hranic s Ruskem
  • spravedlnost včetně ustavení speciálního tribunálu pro potrestání ruských válečných zločinů
  • zabránění rozsáhlému ničení ekosystémů a ochrana životního prostředí s důrazem na obnovu zařízení určených k úpravě vody a jejich odminování
  • prevence vyostření konfliktu a vytvoření bezpečnostních struktur v euroatlantickém prostranství včetně záruk pro Ukrajinu
  • stvrzení ukončení války včetně toho, že zapojené strany podepíší příslušný dokument

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Davos Česko Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charta Spojených národů válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Jan Marian