Místenka do vlaku zdarma? Jen v aplikaci. Senioři se kvůli tomu cítí znevýhodněni

Zákazníci vlakových dopravců sice mají možnost si navolit místenku zdarma, ale musí mít pro to staženou aplikaci ve svém telefonu

Zákazníci vlakových dopravců sice mají možnost navolit si místenku zdarma, ale musí mít staženou aplikaci ve svém telefonu. Pro technicky zdatného cestujícího taková podmínka nepředstavuje žádný problém, ostatní však musí kvůli zaručenému místu zaplatit. Znevýhodnění se tímto nastavením cítí především penzisté. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) tvrdí, že bez aplikace není možné rezervaci poskytnout zdarma. Podle opozičního poslance Aleše Juchelky (ANO) by měla být pro seniory k zakoupené jízdence místenka automaticky zdarma.

Zkušenost s plně obsazenými soupravami má i paní Hůlková. Ta jezdí pravidelně rychlíkem z Kolína do Prahy v odpolední době. Již několikrát se jí ovšem stalo, že bez místenky měla smůlu. Celou cestu musela stát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důchodci se mají líp než jindy. Jedna generace nemůže žít na úkor jiné, říká Fialův poradce

„Ani do části vagónů pro cestující s dětmi jsem se nemohla posadit, protože všichni měli koupenou místenku,“ přiblížila pravidelná zákaznice dopravců. Sama si ji pořídit prostřednictvím mobilní aplikace neumí. Podle svých slov se s chytrým telefonem „nekamarádí“. Pokud by paní Hůlková chtěla mít garantované místo na lince, kterou jezdí, musela by na přepážce zaplatit 35 korun.

S aplikací v telefonu se vážou také některé slevy v obchodech. Spolek Senioři ČR však tvrdí, že je takové jednání vůči důchodcům nefér. „Pro seniora je místenka často podstatnější než pro mladšího člověka. Pokud to pro ně není dostupné jen z toho důvodu, že nemají chytrý telefon nebo s ním dostatečně neumí zacházet, tak je to špatně. A není to otázka peněz,“ sdělila předsedkyně spolku Senioři ČR Jana Ouředníčková.

Zatímco někteří důchodci, kteří využívají železniční dopravu, považují tuto záležitost za neférové jednání, jiní jsou přesvědčeni, že mnoho z nich o aplikacích ví a možnost elektronické rezervace míst využívají stejně jako jiné věkové skupiny.

„Nemyslím si, že by podobná praxe znamenala diskriminaci. Koneckonců, stát připravil pro seniory celou řadu důležitých výhod, a to včetně poloviční slevy,“ myslí si ministr dopravy Martin Kupka. Opozice však se stávajícím systémem důrazně nesouhlasí. „Pokud se někdo prokáže seniorským průkazem, měl by mít určitě místenku na přepážce zdarma k lístku, který si pořídí,“ navrhuje poslanec a člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Tagy: