Skály, miny i kočky. CNN jako první štáb na Hadím ostrově, kde se zrodila ukrajinská legenda

Před válkou to byl kamenný ostrůvek, který nikdo neznal. Během prvních hodin ruské invaze na Ukrajinu se ale Hadí ostrov stal dějištěm jednoho z největších triumfů ukrajinské propagandy. Na dnes již legendární místo se teď vydal štáb americké CNN.

V prvních hodinách války na Ukrajině došlo na Hadím ostrově k momentu, který obletěl svět. Kyjev zveřejnil video, na kterém se obránci ostrova odmítli vzdát ruskému námořnictvu. A dokonce se vůči silám Moskvy vymezili vulgární nadávkou. Následně měli Ukrajinci hrdinně padnout.

Po pár týdnech se ale ukázalo, že to všechno bylo trochu jinak. Obránci Hadího ostrova nezemřeli, Rusové je totiž zajali. V tu dobu už ale ukrajinská propaganda slavila triumf. Z Hadího ostrova se stal symbol ukrajinského odporu i humoru.

Ukrajinským jednotkám se podařilo Hadí ostrov osvobodit v červnu. Kyjev následně na strategickém ostrůvku u rumunských břehů obnovil stálou posádku. Až na konci roku se ale mohli na místo podívat novináři. Jako první k Hadímu ostrovu zamířil štáb CNN.

Pustina posetá minami

Hadí ostrov je široký 662 metrů. Válka se na něm přesto pořádně podepsala. Na oblasti, kterou nepokrývají žádné stromy, ale jen hlína a kámen, se nacházejí trosky budov a armádního arzenálu.

„Hadí ostrov je nyní nehostinné místo, poseté troskami. Z mnoha budov zbyla jen torza. Příliv tu zničil napůl potopené molo. Je to pohřebiště nákladného vojenského arzenálu, najdete zde nevybuchlou munici a miny. Není to místo, kde by byl člověk bezstarostný,“ uvádí CNN.

Na místě se nachází také pozůstatky ruských raketových systémů nebo trosky helikoptéry. Mezi vší tou spouští se toulají kočky.

Obrana v pozoru

V současnosti Hadí ostrov brání malá ukrajinská posádka. Její členové se musejí mít stále na pozoru, často totiž na horizontu zahlédnou ruské lodě. „Musíme být ve střehu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Pořád máme co na práci,“ sdělil pro CNN člen místní obrany.

Ukrajinci na Hadím ostrově jsou odříznutí od okolního světa mořem, ale také v kontextu komunikace. Jednotky nesmějí navazovat kontakt s rodinou. Zapnutý telefon by totiž mohl vyvolat ruský útok.

Tak ukrajinští vojáci zůstávají dlouhé týdny na kraji světa. Na místě, které se stalo legendou.

Tagy: