Místo plastu papír? Problém se nevyřešil, ať politici komunikují s vědci, říká expert

360° (811)

Česko zakáže výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček, podle Hynka Beneše z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR to však není dostatečné řešení. Pokud chceme být ekologičtí, musíme omezit jednorázovost jako takovou, sdělil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Politikům by proto doporučil, aby v podobných krocích komunikovali s vědci.

„Problém není materiál, ale jeho jednorázovost,“ vysvětlil Beneš. Plast tak podle něj sice můžeme nahradit, ale nevyřešíme tím ekologický problém. „Je potřeba více komunikovat s vědou, která má řešení na problémy, jež se řeší opožděně,“ apeloval na politiky v pořadu 360°.

Ve středu Senát schválil zákaz výroby a prodeje vybraných plastových výrobků. Normu, pro niž hlasovalo 49 ze 69 přítomných senátorů, nyní dostane k posouzení prezident.

Problém mají Asie a Afrika

Jenže místo plastu se bude využívat papír často potažený plastem, aby nepropustil vodu. „Legislativa nutí nahrazovat jednorázový materiál jiným jednorázovým materiálem, který už nelze zpracovat,“ kritizoval Beneš.

Změnit se ale musí i chování lidí. „Pomalu si uvědomují, že takto to není udržitelné,“ sdělil Beneš. Obecně by proto nebyl tak kritický. „My Češi dobře třídíme a je potřeba to posunout dál,“ dodal s tím, že ekologický směr určuje Evropská unie, což je podle něj dobře. Připomněl ale, že Evropa je jen malý kousek světa. „V Asii a Africe je problém enormní,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří kromě příborů, talířů nebo brček také nápojová míchátka, vatové tyčinky, tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky či krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu. Podle ministerstva životního prostředí by se tak měla spotřeba těchto výrobků ročně snížit zhruba o 1,77 miliardy kusů.

Tagy:
Afrika Asie Evropa plast Evropská unie Česko materiál Akademie věd České republiky Senát Parlamentu ČR Ministerstvo životního prostředí České republiky