Bydlení v nedohlednu. Mladí nemají na vlastní nemovitosti, ceny jsou astronomické

Mladí nemají na hypotéky

Mladí lidé nemají v současné době šanci pořídit si vlastní bydlení. Hypoteční úvěry přesahují šest procent a ceny nemovitostí jsou vyšponované do astronomických výšin. Věkový průměr žadatelů o úvěr na bydlení se tak zvyšuje.

Nejkritičtější je bytová situace v Praze. Pokud by si v této době chtěl někdo vzít novou hypotéku, měsíční splátky nebudou daleko od hranice třiceti tisíc korun.

„Pokud byste chtěli kupovat byt v Praze, někde okolo 30 až 40 metrů, který bude stát okolo pěti milionů korun, tak by klient musel dát alespoň 500 tisíc z vlastních zdrojů,“ popisuje Oldřich Beránek z OVB.

Mladí potřebují podporu

„Za současných podmínek, když beru v potaz hodnotu, nebo ceny nemovitostí a nějaké úrokové sazby, které jsou, tak bych do toho určitě nešel,“ připouští 26letý Adam Liolias, který vzal si hypotéku v roce 2021.

„Pokud jim nepomůže rodina, nebo se na bydlení nepřipravují dlouhodobě, tak jim nezbývá nic jiného, než hledat ještě menší bydlení, nebo jít do nějaké lokality, kam třeba původně jít neplánovali, nebo třeba do příměstských oblastí,“ dodává Beránek.

Adam Liolias si vzal úvěr loni, kdy byly levnější jak úrokové sazby, tak i nemovitosti. Přesto, že pracuje v Praze, koupili s ženou byt v Olomouci za dva miliony. Odtud zhruba jednou týdně dojíždí do pražské kanceláře, zbytek práce může udělat vzdáleně z domova.

„Vlastní prostředky na celou tu částku jsem neměl, takže koupi jsem musel řešit hypotečním úvěrem. V té době jsme měli úrok 2,34 procenta ale samozřejmě tam byla nutnost zaplatit 10 procent ze svého. S tím pomohla rodina,“ přiznává.

O hypotéku žádají starší

Trend, že s financemi pomáhá rodina potvrzuje i realitní makléř Jan Martina. Všímá si také, že v posledních letech o hypotéku na první byt žádají lidé častěji v pozdějším věku. „S ohledem na nárůst cen nemovitostí, nejsou už klienti 25letí, ale velmi často o kousíček starší. Když byly hypotéky dostupnější, tak žadatelé o hypoteční úvěry byly čerství zaměstnanci, kteří měli a splnili podmínky pro hypoteční banky,“ makléř Martina.

Mnohým mladým, kteří nemají peníze, tak nezbývá jiná možnost než zahnízdit v pronajatém bytě. „Měli bychom si uvědomit, že nájem není ostuda a bude se ukazovat, že čím dál víc lidí bude nuceno do nájmu jít,“ tvrdí ekonomická expertka CNN Prima NEWS Petra Jaroměřská.

Průměrný nájem bytu o rozloze 60 m², v Praze vyjde na 19 tisíc. Oproti tomu v Ústí nad Labem zaplatíte pod 10 tisíc. V Praze je přitom podle květnového průzkumu společnosti GarantovanyNajem.cz nejmenší nabídka bytů k pronájmu za posledních osm let.

Tagy: