Mladiství rváči terorizovali Jablonec. Za trest budou uklízet, soud neměl jinou možnost

Mladiství výtržníci terorizovali Jablonec.

Mladiství výtržníci terorizovali Jablonec

Za rány pěstí a kopance desítky hodin práce s hráběmi a košťaty. Jablonecký soud rozdal tresty nezletilým rváčům, kteří terorizovali své vrstevníky v Jablonci nad Nisou. Videa útoků, jež sami násilníci natáčeli, se na veřejnosti objevila v květnu. Během několika měsíců dokázali policisté násilníky identifikovat a dostat před soud. Až na jednoho jim všem bylo méně než 15 let.

„Pachatelé do patnácti let věku nejsou trestně odpovědní, proto probíhá takzvané netrestní řízení a jsou jim uloženy výchovné povinnosti,“ přiblížil okresní státní zástupce Radim Kadlček.

I přes nízký věk se ale mladí rváči ocitli před soudem, kde prý rozhodně nepůsobili tak sebevědomě jako na videích se surovými útoky. „Účastnil jsem se několika jednání u soudu a musím říct, že bylo patrné, že to na ně výrazně zapůsobilo a mohlo by to přispět k jejich vedení řádného života v budoucnosti,“ poznamenal žalobce.

ČTĚTE TAKÉ: Zakopané mrtvoly na Třebíčsku? Policisté pročesávali lesy, hledají oběti násilného činu

Soudního jednání, které se konalo s vyloučením veřejnosti, se vedle pachatelů účastnili i jejich zákonní zástupci, pracovníci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a Probační a mediační služby. Soud jim jako výchovné opatření uložil účast v resocializačních programech a také desítky hodin společensky prospěšných prací.

„Typově se jedná o zahradnické a úklidové práce, může jít o mytí nádobí ve školních jídelnách. Nutno zdůraznit, že tyto práce nemohou být vykonávány v soukromých firmách,“ vysvětlil mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř. Na to, že si své povinnosti splní, dohlédne Probační a mediační služba.

Policisté se zabývali čtyřmi incidenty, pachatele dokázali identifikovat ve třech případech. „Pouze jeden byl starší patnácti let. Ten je stíhán pro provinění výtržnictví, trestní řízení ale ještě není u konce,“ konstatovala Dagmar Sochorová, mluvčí jablonecké policie.

Útoky mladých rváčů na jejich vrstevníky vyvolaly v Jablonci velké pozdvižení. Otec jednoho z napadených chlapců Jiří Pešat založil iniciativu Jablonec bez násilí, která má už tisíce podporovatelů. I jejich tlak zřejmě přispěl k tomu, že pachatelé už znají své tresty. Podle Pešata se situace ve městě zlepšila. „Samozřejmě vymýtit násilí úplně nelze, ale zlepšilo se to. Každý to pochopitelně může vidět jinak, ale za sebe mohu říct, že vývoj jde pozitivním směrem,“ tvrdí muž, který dal zveřejněním příběhu svého syna věci do pohybu.

Velitel jabloneckých strážníků Michal Švarc potvrdil, že městská policie se na mladé výtržníky soustředila. „Posílili jsme výkon služby ve vytipovaných lokalitách, kde se tyto skupinky závadové mládeže scházely, prováděli jsme tam denní kontroly,“ popsal Švarc s tím, že se jednalo především o parky a prostory před obchodními centry.

Vedení města, které se opakovaně scházelo se zástupci naštvaných občanů i s policisty a sociálními pracovníky, přišlo s výzvou, aby lidé konflikty v ulicích bez prodlení nahlašovali. „Místo toho, aby to psali na sociální sítě, měli by hned volat policisty, aby se to dalo okamžitě řešit,“ zdůraznil primátor Miloš Vele.

To se ale zatím příliš nedaří, zatímco příspěvky na sociálních sítích přibývají, počet volání se podle velitele strážníků nijak výrazně nezvýšil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie opředená mlčením. Násilná smrt v Jablonci měla být následkem rodinného konfliktu

Tagy: