Restaurace chtějí státní pomoc
Některé české restaurace chtějí speciální státní pomoc. Bez dalších daňových úlev prý mnoho z nich nepřežije následující měsíce. Krach hrozí zejména podnikům v turistických destinacích, kde stále chybí potřebná kupní síla.
V rizikovém území, tedy v centru Prahy, se nachází i Vinograf, který podobně jako řada dalších podniků v Česku v současné době žije s vypětím všech sil. Má stále málo zákazníků, lidé tam méně jedí a tržby jsou hluboko pod normálem.
„Myslím si, že teď přichází nejtěžší doba, protože všechny restaurace spotřebovaly své rezervy a jedou na to, že kdo vydělá korunu, ten ji zase vydá. Do konce roku očekávám, že restaurace začnou padat jako švestky,“ popsal spolumajitel a provozní ředitel Vinografu Jan Horešovský.
Pandemii neustojí až 40 procent českých restaurací, řekl Punčochář v pořadu K věci
Restaurace, bary i kavárny procházejí nejhorší krizí v novodobé historii. Některé musely zavřít na dva měsíce úplně, jiné prodávaly tzv. přes ulici. Teď všichni lákají hosty zpět. Navíc jim zatím musejí stačit jen ti čeští, zahraniční turisté dorazí do českého pohostinství později, až po otevření hranic. „Třicet až čtyřicet procent restaurací v České republice krizi neustojí,“ odhadl v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS restauratér Jan Punčochář.
Podobně mluví většina restaurací v centru Prahy. Na Václavském náměstí musely ceny jít rapidně dolů, a přesto je zájem zákazníků zhruba poloviční. „Řada restaurací zjednodušila menu, nevaří složitá jídla, aby ušetřily personál, a stačil jim menší obrat,“ vysvětlil Jan Adámek ze Sdružení Nového Města pražského.
I přes snahu adaptovat se na nové podmínky se ale v hlavách mnoha restauratérů rodí plán, jak svému oboru pomoci. „Je tu více než 35 tisíc restaurací, které kromě základní podpory, která už končí nebo skončila, nemají vyhlídky na žádnou jinou podporu. Přihlížíme, jak je zbytek ekonomiky podporován a gastronomie podporu nemá. Takže křičíme o pomoc,“ uvedl Luboš Kastner, spolumajitel restaurací v Praze a Plzni.
Restauratéři volají o pomoc
Horešovský by uvítal třeba úlevy na daních. „Myslím si, že nejúčinnější pomoc je nechat restauratérům peníze, které si vydělali, a nechtít je po nich ve formě odvodů a daní,“ řekl. Kastner zase navrhoval „dočasně sníženou úroveň DPH“.
Každá další sazba daně znepřehlední systém, říkala Schillerová. Teď sama další navrhne
Když KSČM, která toleruje vládu Andreje Babiše (ANO), navrhla dvě sazby daně z příjmu právnických osob, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) návrh odmítla. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že každá další sazba daně znepřehlední systém. Nyní více sazeb daně sama navrhuje pro daň z příjmu zaměstnanců. Za změnu názoru to ale nepovažuje.
Restauratéři by chtěli nynější desetiprocentní daň na jídlo zkonzumované v restauraci snížit na pět procent. Stát zatím oslovili pouze dopisem a jednat s ním chtějí do konce srpna. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale sdělila, že se zatím žádné změny nechystají.
„Restaurace mnohdy nebyly úplně zavřeny, mohly provozovat okénkový prodej. Samozřejmě jsou tam programy plošného charakteru, které na ně dopadají. V tuto chvíli žádný konkrétní program na stole není,“ sdělila.
Stát vše zdůvodňuje tím, že podporou restaurací bylo už květnové snížení DPH a státní doplatky nájemného.