Alžběta uměla pohladit slovem, proslovy okouzlovaly svět. Připomeňte si ty nejvýznamnější

Královna Alžběta v den své korunovace 2. června 1953

Tisková konference z Británie: Zemřela nejdéle vládnoucí panovnice historie Alžběta II.

Alžběta II. musela absolvovat veřejné projevy už ve svých 14 letech. Za dobu svého kralování si svou rétoriku vytříbila natolik, že svým poselstvím vždy okouzlila nejen Velkou Británii ale i celý svět. Přečtěte si několik jejích důležitých sdělení i citátů.

Vždy věděla, co říct, v dobách neklidu lidem dodala naději. I tak na zesnulou královnu vzpomínají mnozí politici, komentátoři, ale i Britové. „Její proslovy byly vždy naplněny optimismem,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Alexander Tomský.

Citáty, které nestárnou

  • „Náš moderní svět klade tak velké nároky na náš čas a pozornost, že potřeba pamatovat si své povinnosti vůči druhým je větší než kdy jindy.“
  • „Nelze pochybovat, že kritika prospívá každému, lidem i institucím. Avšak výtky neztratí nic na své síle, když budou formulovány s humorem, a především s taktem a porozuměním.“
  • „Pravým měřítkem všech našich činů je, jak dlouho v nich trvá dobro... Vše, co děláme, děláme pro mladé.“
  • „Vždycky bylo snadné nenávidět a ničit. Budovat a opatrovat je mnohem těžší.“
  • „Každý je náš soused, bez ohledu na rasu, vyznání nebo barvu.“

Moudra uplatňovala při proslovech

  • 1940

Ještě jako princezna Alžběta promluvila během druhé světové války v pořadu BBC Children's Hour a vyzvala lidi, aby měli naději, že válka brzy skončí. „Víme, každý z nás, že nakonec všechno dobře dopadne, neboť Bůh se o nás postará a dá nám vítězství a mír,“ sdělila. Její proslov připomněl web Sky News. „A až mír přijde, nezapomeňte, že to bude pro nás, dnešní děti, abychom udělali svět zítřka lepším a šťastnějším,“ dodala v roce 1940.

  • 1947

Princezna Alžběta pronesla projev u příležitosti svých významných 21. narozenin, aniž by tušila, že se o pouhých pět let později stane královnou. „Prohlašuji před vámi všemi, že celý svůj život, ať už bude dlouhý, nebo krátký, zasvětím službě vám a naší velké císařské rodině, do níž všichni patříme.“

  • 1957

Královská rodina dbala na tradice, Alžběta II. proto pokračovala ve vánočních poselstvích jako její otec. Poprvé však nebylo pouze v rádiu. Její vzkaz se dostal k Britům až přímo do obýváku, a to díky televiznímu přenosu.

„To, že je možné, aby mě někteří z vás viděli, je jen dalším příkladem rychlosti, s jakou se věci kolem nás mění. Kvůli těmto změnám se nedivím, že se mnoho lidí cítí ztraceno a nedokáže se rozhodnout, čeho se držet a čeho se zbavit,“ sdělila.

  • 1966

Namísto toho, aby ve vánočním poselství poblahopřála anglickému fotbalovému týmu, který vyhrál mistrovství světa, promluvila k problémům, kterým čelily ženy ve Spojeném království. V té době totiž byly stále nezákonné potraty a na pracovišti se stále projevovala diskriminace na základě pohlaví.

„Je těžké si uvědomit, že je to méně než 50 let, co ženy v Británii poprvé získaly volební právo, ale parlament byl poprvé požádán o jeho udělení před 100 lety. I přes tyto handicapy to však byly právě ženy, které vdechly drsnému pokroku lidstva jemnost a péči,“ pronesla.

  • 1972

Královna se během svého vánočního poselství v roce 1972 také vyjádřila k násilnostem v Severním Irsku. „Každý den přicházejí zprávy o násilí, bezpráví a neúctě k lidskému životu. Chci poslat zvláštní poselství soustrasti všem mužům, ženám a dětem, kteří tolik trpěli a vytrpěli. V této tragické situaci však existuje světlo. Lidé vytrvale pokračují ve své běžné činnosti ve svých továrnách a na pracovištích,“ podotkla.

  • 1991

Jeden ze speciálních televizních přenosů královny byl natočen v Buckinghamském paláci v roce 1991, a to v době, kdy britské jednotky bojovaly v Perském zálivu. „Když spolu s našimi spojenci čelí nové, a ještě tvrdší výzvě, doufám, že se dokážeme sjednotit. Modlím se, aby jejich úspěch byl stejně rychlý jako jistý a aby ho bylo dosaženo s co nejmenšími náklady na lidské životy a utrpení. Pak kéž se jim dostane skutečné odměny za jejich odvahu – spravedlivého a trvalého míru.“

  • 1997

Po Dianině smrti pronesla královna bezprecedentní projev, v němž jí vzdala hold. „Sama chci Dianě vzdát hold. Byla to výjimečná a nadaná lidská bytost. V dobrých i zlých časech nikdy neztratila schopnost usmívat se a smát se ani inspirovat ostatní svou vřelostí a laskavostí,“ sdělila tehdy.

  • 2001

„Nic z toho, co lze říci, nemůže začít umenšovat úzkost a bolest těchto okamžiků. Zármutek je cena, kterou platíme za lásku,“ vyjádřila se k teroristickému útoku na Dvojčata v roce 2001.

  • 2005

Hlavním tématem královnina vánočního poselství v roce 2005 byly bombové útoky v Londýně. „Někdy jsem si říkala, že lidstvo jako by se obrátilo samo proti sobě – války, občanské nepokoje a brutální teroristické činy. Tyto lidské tragédie vyvolaly ale také zcela pozoruhodnou humanitární reakci. Soucitní lidé po celém světě reagovali okamžitou praktickou a finanční pomocí,“ sdělila.

  • 2012

Kromě svého jubilea se královna ve svém vánočním poselství z roku 2012 pozastavila nad „nádherným sportovním létem“. „Všechny, kteří viděli úspěchy a odvahu na olympijských a paralympijských hrách, dále inspirovaly dovednosti, odhodlání, trénink a týmová práce našich sportovců. Připomněla také, že hry závisely v obrovské míře na obětavosti a úsilí armády dobrovolníků.

  • 2015

V tomto roce se královna stala nejdéle vládnoucím britským panovníkem. „Mnozí si laskavě všimli dalšího významu, který se váže k dnešnímu dni, ačkoli o něj nikdo neusiloval. V dlouhém životě může nevyhnutelně uplynout mnoho milníků. Ten můj není výjimkou.“

  • 2020

Velkou Británii stejně jako celý svět v roce 2020 zasáhla pandemie koronaviru. „Společně s touto nemocí bojujeme a chci vás ujistit, že pokud zůstaneme jednotní a rozhodní, pak ji překonáme. Měli bychom se utěšovat, že i když nás možná čeká ještě hodně, vrátí se lepší dny – budeme opět se svými přáteli; budeme opět se svými rodinami; budeme se opět setkávat.“

  • 2022

Letos královna oslavila platinové jubileum. Šestadevadesátiletá královna se kvůli problémům s pohyblivostí však nemohla zúčastnit všech akcí. „I když jsem se možná nezúčastnila všech akcí osobně, mé srdce bylo s vámi všemi. Inspirovala mě vaše laskavost, radost a spřízněnost, které byly v posledních dnech tak patrné, a doufám, že tento obnovený pocit sounáležitosti bude cítit ještě mnoho let.“

Tagy: