Momenty války: Hon divočáků na ruské sabotéry a krutá léčka ukrajinských partyzánů

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS vzhledem ke dvouletému výročí konfliktu přináší druhou sérii pořadu s názvem Momenty války. První díl nabízí podivný příběh ruských sabotérů u Černobylu i léčku ukrajinských partyzánů v Mariupolu.

Divočáci napadli okupanty u Černobylu

Na sociální síti Telegram se loni v listopadu objevily zprávy o kuriózní události, k níž mělo dojít na severu Ukrajiny poblíž jaderné elektrárny v Černobylu. Malé skupině ruských sabotérů a zvědů se údajně povedlo překonat bělorusko-ukrajinskou hranici, čímž pronikli na území napadené země. V tamním lese je mělo překvapit stádo divokých prasat, přičemž jeden z okupantů prý přišel o život.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Malá sabotážní skupina ruské armády pronikla z území Běloruska do oblasti v blízkosti černobylské jaderné elektrárny. Povedlo se jí obejít kontrolní a pozorovací stanoviště. Když skupina procházela lesem, narazila na stádo divočáků,“ uvedl telegramový účet Tabatěrka z Kremlu, který má podle agentury Unian přístup k některým zákulisním informacím uvnitř ruského generálního štábu.

Jak už bylo naznačeno – přímé setkání s divokými prasaty mělo mít pro okupanty fatální následky. „Průzkumná skupina nemohla po zvířatech střílet, aby se neprozradila. Bohužel došlo k tragické nehodě. Kanci se podařilo jednoho z vojáků dohnat. Ten po střetu nešťastně upadl a narazil hlavou na kámen. Byl na místě mrtvý,“ sdělil ruský telegramový kanál.

Ukrajinská strana neskrývala své pobavení. „Bojoví kanci zorganizovali hon na ruské sabotéry. Tělo mrtvého zvěda okupanti prostě nechali v lese,“ glosovala agentura Unian.

Podle ruské stránky Tabatěrka z Kremlu evakuace mrtvého okupanta nebyla možná: „Tělo muselo být podle našich informací ukryto. Zároveň bylo nutné změnit operační plán.“ Zprávy z podobných telegramových účtů není možné nezávisle ověřit. Ukrajinská armáda se k údajné aktivitě ruských jednotek u Černobylu ani ke zmíněnému útoku divoké zvěře nevyjádřila.

Léčka ukrajinských partyzánů v Mariupolu

Ukrajinští partyzáni v září 2022 ohlásili úspěšnou akci v okupovaném Mariupolu. Podle ukrajinské správy tohoto města Rusové reagovali na falešné volání odboje a nechali se vlákat do budovy, kterou předtím zaminovala jejich vlastní armáda. Následující výbuch měl jednoho z okupantů zabít a dalšího těžce zranit.

K incidentu mělo dojít ve zničeném domě na okraji Mariupolu. Podle poradce starosty města Petra Andrjuščenka ruští vojáci reagovali na zprávu, že se v této oblasti měli ukrývat zbylí bojovníci z pluku Azov. V opuštěném obydlí však na ně místo ukrajinských sil „čekaly“ vlastní miny. Minimálně jedna z nich vybuchla, informoval list The Kyiv Independent.

„Výsledek? Jeden okupant skončil bez nohy v nemocnici v Doněcku. Další okupant už zpívá s Josifem Kobzonem (ruský zpěvák, politik a podporovatel Vladimira Putina, zemřel v roce 2018, pozn. red.),“ glosoval podle webu Newsweek jeden z ukrajinských představitelů Mariupolu. Za léčkou stáli podle všeho ukrajinští partyzáni.

VIDEO: Ničivé řádění ruského tanku v Mariupolu

Mariupol se stal druhým větším ukrajinským městem, které Rusové během invaze obsadili. Ukrajinci však okupantům nedali nic zadarmo. Fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to bez možnosti zásobování. Museli se vypořádávat s každodenním ruským bombardováním, což je postupně donutilo k ústupu do rozsáhlého ocelářského komplexu Azovstal.

Zatímco se ruská armáda na jaře roku 2022 směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu. Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května 2022, když už byli prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Ruský tank najel na minu, zpanikařil a přejel další

V květnu 2022 se na sociálních sítích objevilo video, na němž byl vidět ruský tank, který v neosídlené oblasti najel na minu. Silnou explozi sice obrněnec s typickým označením ve tvaru písmene „Z“ ustál, posádka tanku však zpanikařila a po několika vteřinách navíc natrefila i na druhou minu.

Z videa je patrné, že si ruský tank T-72B chtěl proklestit cestu skrz stromy. Při tom ho však překvapila protitanková mina. Následovala mohutná exploze, která obrněné vozidlo částečně poškodila. Ukázalo se však, že navzdory nehodě se stroj mohl dál pohybovat.

Z otáčející se hlavně lze soudit, že se posádka tanku nejdříve rozhlížela, zda po ní nestřílí nepřátelské jednotky. Poté se znovu dala do pohybu, avšak najela na další minu, která vybuchla a tank vymrštila do vzduchu. Jestli mohl poničený stroj i po druhé explozi pokračovat ve své cestě, není známo.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: