Momenty války: Sebevražda okupanta odpálením granátu a neuvěřitelný příběh 98leté Ukrajinky

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů.

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší první díl třetí série Momentů války.

Zraněný okupant se odpálil granátem

Ukrajinští výsadkáři zveřejnili koncem roku 2022 záběry z úderu na ruské okupanty na území centrálního Donbasu. Krátce poté, co ukrajinský dron shodil výbušninu přímo do nepřátelského úkrytu, spáchal jeden ze zraněných vojáků sebevraždu – odpálil se vlastním granátem.

„Vojáci výsadkových útočných jednotek pokračují v úspěšném ničení nepřátel. Nové záběry zaznamenaly jemnou práci našich operátorů bezpilotních letounů při likvidaci čtyř ruských okupantů,“ komentovalo záběry na Telegramu velení ukrajinských výsadkových útočných jednotek.

Na videu je skutečně vidět, že se jeden ze zraněných ruských vojáků rozhodl nepočkat na případnou pomoc od svých kolegů. Krátce po ukrajinském úderu ukončil svůj život sebevraždou, když se odpálil granátem.

„Ruští okupanti, kteří utrpěli na bojišti zranění, nedoufají v evakuaci. Raději ukončí svůj nesmyslný život sebevraždou,“ doplnilo ve své zprávě velení ukrajinských výsadkových útočných jednotek.

Nepovedený úklid min

Trojice ruských vojáků se na jaře roku 2024 na vlastní kůži přesvědčila, že odstraňování protitankových min je nejen nevděčná, ale také mimořádně nebezpečná práce. Kvůli neopatrnému zacházení jim totiž zařízení vybuchlo přímo pod rukama. Ze záběrů ukrajinského průzkumného dronu je vidět, jak se jeden z ruských vojáků rozletěl na kusy a jeho bezvládné torzo dopadlo opodál na zem.

Pole protitankových min jsou pravděpodobně nejúčinnějším způsobem, jak výsostně znepříjemnit mechanizovaným brigádám jakýkoliv rychlý postup na bitevní frontě. Byly ostatně také hlavním důvodem, proč loňská ukrajinská protiofenzíva neurvala zpět větší část svého území. Nyní se ovšem zdá, že protitankové miny trápí také ruské jednotky.

Podle záběrů z průzkumného dronu není příliš jasné, zda Rusové odklízeli své nebo ukrajinské miny. Na videu figurují tři okupanti, kteří se snažili odstranit překážky před dalším postupem. Chvíli postávali poblíž svého tanku, než se dva z nich vydali k mině. V okamžiku, kdy se jí ruský voják dotkl, ovšem vybuchla a obklopila ho plameny.

Věci následně nabraly rychlý spád. Jeden z okupantů vyletěl do vzduchu a jeho bezvládné tělo dopadlo opodál na zem. Druhý voják, který ho doprovázel, se skácel na zem, začal zuřivě mávat rukama a nohama a pak znehybněl. Třetí Rus se dal hned po výbuchu na útěk.

Okolnosti detonace se nedají nezávisle ověřit, podle ukrajinských účtů na Telegramu šlo o záběry z Doněcké oblasti, kde Rusové zvyšují tlak na obránce. Hustá minová pole se nacházejí prakticky po celé délce fronty, především na Donbase a v Záporožské oblasti.

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou

Osmadevadesátiletá Ukrajinka urazila pod palbou deset kilometrů, když přes frontovou linii prchala z Ruskem okupovaných částí Očeretyne v Doněcké oblasti směrem na území v držení Kyjeva. Koncem letošního dubna to na svém webu uvedla ukrajinská policie. Podle ní šla žena – podepřená holemi – celý den bez jídla a vody.

„Přežila jsem tamtu válku (druhou světovou, pozn. red.) a přežiju i tuto válku,“ řekla Lidija. Při své cestě několikrát upadla, vždy ale vstala a pokračovala v chůzi. Na nohou ji držely nejen hole, ale i její „nátura“, pochlubila se policistům.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Po celodenním putování si unavené chodkyně na silnici všimli příslušníci ukrajinské armády, kteří ji předali specializované policejní skupině. Ta ženu převezla do úkrytu pro evakuované z bojových oblastí. Lidija uvedla, že se i přes vyčerpávající cestu cítí dobře. „Nic mi ale nezůstalo,“ zmínila žena.

Ukrajinské evakuační a pomocné skupiny ještě nedávno doručovaly potraviny do vesnice Želanne nedaleko Očeretyne, kde i přes zuřící boje stále zůstává zhruba 100 lidí. Tamní silnice je nyní zcela pod palbou ruského dělostřelectva.

Ruská armáda od únorového dobytí města Avdijivka, které leží zhruba 15 kilometrů jižně od Očeretyne, získala pod kontrolu další vesnice v okolí a frontovou linii posouvá dál na sever i západ. Do Očeretyne ruští vojáci vstoupili koncem dubna, situace na tomto úseku fronty se pro ukrajinské ozbrojené síly nadále komplikuje.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: