Mumie i skutečný katovský meč: Hrad Buchlov má návštěvníkům co nabídnout

Vznikl v první polovině 13. století jako strategická obranná pevnost na východní hranici Českého království. Řeč je o majestátním hradu Buchlov, který je hlavní dominantou pohoří Chřiby nedaleko Uherského Hradiště. Nikdy nebyl zcela dobyt. I díky tomu se nám v dobré kondici dochoval až dodnes.

Zakládací listina se sice nedochovala, ale ať už dal pokyn k jeho vybudování Přemysl Otakar I., nebo až jeho syn Václav I., význam Buchlova byl od počátku obrovský. Pozdně románský hrad sloužil nejen jako obranná pevnost, ale platil i za správní středisko se soudní pravomocí, tzv. loveckým právem. „Patří mezi nejstarší hrady nejenom v České republice, na Moravě, ale vůbec, protože v polovině 13. století držel východní hranici zemí Koruny české,“ vykládá Rostislav Jošek, místní kastelán.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední ruční gobelínka v Česku: K práci tam využívají i vidličku a inspirují se Čapkem

Proměny Buchlova

Buchlov se několikrát přestavoval. Ať už ve stylu gotiky, renesance nebo baroka. I proto se některé nejstarší části nedochovaly. Další významné dominanty hradu byly poničeny při četných bojích. „Ta dobývání byla tři, taková zásadní, která ho nejvíc ohrozila. V roce 1421 jej dobývali moravští husité, v roce 1468 Matyáš Korvín. A poslední bylo někdy v době třicetileté války kolem roku 1634, kdy se o něj snažili Švédové. Ti se dostali poměrně daleko – až na třetí hradní nádvoří,“ vypráví zásadní okamžiky kastelán.

Od roku 1751 je trvale neobydlen. Zásluhou posledních majitelů, hrabat Berchtoldů, ale na rozdíl od jiných nechátral a zachoval se nám v nezměněné podobě až do dnešních dnů. „Berchtoldové Buchlov zpřístupnili veřejnosti jako rodinné muzeum. Zúčastnili se různých studijních cest po celém světě, z těch si přivezli mimořádně cenné přírodovědecké sbírky, které soustředili sem do interiéru hradu,“ říká Marcela Jošková ze správy památky.

Mumie, rytířská výstroj i meč kata

V hradních sbírkách najdete stovky roztodivných předmětů ze všech tehdy známých koutů světa. Nejvíce lidí ale asi obdivuje dva a půl tisíce let starou egyptskou mumii. Zajímavostí je, že se celá staletí myslelo, že se jedná o mumii muže. Teprve nedávno se zjistilo, že jde o ženu.

Děsivá tu není jen mumie, ale jako každý správný hrad má Buchlov i své strašidlo. Má jím být černá paní a podle pověsti vycházela každou noc z tmavého výklenku.

Zdmi hradu ovšem nebloudí pouze černá paní, ale i desetitisíce historie chtivých návštěvníků ročně. Aby se měly na co dívat, je třeba velkého úsilí armády restaurátorů, konzervátorů či provozářů. Ti se během natáčení pořadu Prima Česko věnovali čištění zbroje ze 17. století. „Je to plátová zbroj se zdobením a kanelací a musí se čistit minimálně jednou za rok,“ vysvětluje Karel Šindel, konzervátor.

A další zdejší cennou relikvii představuje restaurátorka Libuše Mikulová: „Katovský meč ze 16. století. Vypadá, že se opravdu používal, protože ve středu se zužuje, to znamená, že ten meč byl probrušovaný.“

Hrad Buchlov je otevřen od dubna do října. A pokud se historií náhodou nasytíte a zbude vám ještě trochu času, nezapomeňte, že Slovácko je i krajem vinic a nezaměnitelných vín.

Tagy:
hrad Uherské Hradiště pevnost Morava Česko Buchlov Chřiby České království Svatý Václav Třicetiletá válka purkrabí Matyáš Korvín