Muž s děsivou přezdívkou terorizoval Karlovarsko. Pak se stal obětí obrovského justičního omylu

Robert Tempel

HLASY ZLOČINU, Robert Tempel

Robert Tempel se rozhodně nepohyboval vždy jen v mezích zákona. Pod přezdívkou „Psychi“ byl v devadesátých letech postrachem Karlovarska. Loupežná přepadení, nedovolené ozbrojování, další případy, ve kterých pro policisty zůstal mezi podezřelými. A nakonec případ dvojnásobné vraždy. Příběh rozsudku, který neměl být nikdy vyřčen, přináší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

První rozsudek si Robert Tempel vyslechl už v roce 1996. Tehdy se podílel na přepadení banky. Trest pěti a půl roku za mřížemi ho ale nepoučil. Sotva vyšel na svobodu, pokračoval v kariéře zločince. „V devadesátých letech skutečně patřil mezi lidi, kterých se ostatní obávali,“ vysvětluje Václav Janata.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

V březnu roku 2002 se měl navíc Robert Tempel dopustit mnohem závažnějšího činu. Podle tehdejší obžaloby vylákal dvojici prodejců luxusního vozu na opuštěné parkoviště nedaleko Sokolova a tam oba prodejce zastřelil. „Na místě vraždy byli podle soudu on a jeho parťák, který si říkal ‚Biftek‘,“ říká Jakub Kvasnička. A právě tajemný „Biftek“ se stal u soudu důležitým svědkem, který prstem ukázal na Tempela. „Asi určitě o tom případu ledacos věděl, protože nakonec to byl právě on, kdo mluvil s policisty,“ doplňuje Václav Janata. Robert Tempel naopak od začátku tvrdil, že vrahem je „Biftek“.

„Čtyřikrát zproštěn a po páté odsouzen na doživotí. Docházelo ke skandálnímu ping-pongu mezi soudy v Plzni a v Praze,“ popisuje následná soudní jednání Jakub Kvasnička. Robert Tempel skončil ve vězení až do chvíle, než zasáhl Evropský soud pro lidská práva. Ten rozhodl o jeho nevinně.

Co následovalo? Změnil Roberta Tempela dlouhý pobyt za mřížemi? A kdo mohl na opuštěném parkovišti vraždit, když ne Tempel? Příběh jednoho z nejznámějších českých justičních omylů sledujte v dalším dílu videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy: