Myanmarští povstalci se šikují proti vojenské juntě. Blíží se občanská válka?

Myanmarští povstali skrývající se v džungli.

Armáda v Myanmaru vyhlásila válku

Myanmarský odboj nabírá na síle a na pomoc zvenčí nečeká. Uvnitř povstaleckých táborů hluboko v džungli se dobrovolníci sami trénují na boj proti nepříteli – vládní armádě, která svrhla demokratickou vládu pod vedením Su Ťij. Statisíce lidí už musely kvůli pokračujícím bojům opustit své domovy. Podle lídrů povstaleckých skupin je země na pokraji občanské války. Do jednoho z těchto táborů se exkluzivně podívala CNN.

Vyčerpávající cesta džunglí odhaluje základnu myanmarských povstalců. Tábor Victoria je hlavní sídlo rebelů v celonárodním povstání proti vojenské juntě. Jen nedávno sem přijelo asi 200 dobrovolníků z celé země, kteří se chtějí trénovat ve vojenských dovednostech, aby mohli bojovat proti režimu, který byl v únoru v zemi nastolen – a zmařil tak naděje obyvatel Myanmaru na demokracii.

Jsou mezi nimi vesničané, mladí dělníci i bývalí studenti – všichni ochotní postavit se proti vojenskému převratu, proti kterému už dříve protestovali ve svých městech. Teď jsou připraveni vzít do rukou zbraně. „Je to smutné, velmi smutné. Zabili mnoho lidí z naší země... Tenhle tábor, ten mi může dát sílu bojovat proti vojenské juntě,“ řekl CNN jeden z dobrovolníků Čjinské národní fronty Naing Htoo Lwin.

Instruktoři v táboře jsou členy zmíněné fronty, která bojuje za práva etnické menšiny Čjinů v západním Myanmaru, zemi, která byla dříve nazývána Barmou. Fronta nyní spolupracuje s tamní exilovou vládou.

„Tito rekruti jsou ve výcviku třetím dnem. Čeká je celkem pouze 45 dní, které zahrnují dril, kurz útočného boje a především výcvik se zbraněmi, než se budou moci vrhnout do boje,“ popisuje reportér CNN Sam Kiley.

Guerillové boje přerostou v občanskou válku, říká lídr povstalců

Vůdci povstalců vědí, že krve poteče ještě mnoho. „Už jich je tu více než 15 tisíc a stále přicházejí noví. Barmská exilová vláda se je snaží vybavit zbraněmi,“ říká místopředseda Čjinské národní fronty Sui Khar. Na otázku, zda se skutečně jedná o občanskou válku, odpovídá, že se to k ní blíží. „Teď je to v jakési městské guerillové fázi, ale během několika měsíců se to změní v klasickou občanskou válku,“ hlásí Sui Khar.

Rychlý výcvik nových dobrovolníků ale může mít i nebezpečné důsledky. „Tento mladý muž, jak mi řekli jeho kamarádi, byl zraněn improvizovaným výbušným zařízením, které se snažil nastražit jako součást obranné linie kolem tohoto tábora a některých vesnic ohrožených vládní armádou,“ vysvětluje v reportáži Kiley.

Uprchlíci totiž tyto idylické vesnice opouštějí a přesouvají se do táborů na svazích kopců. Ženy, děti i starší lidé utekli, když zaslechli zvuky bojů. Mnoho mužů ve vesnicích zůstalo, brutality vládní armády se ale obávají všichni.

Podomácku vyrobené zbraně proti armádě

Čjinská národní fronta tvrdí, že v táboře vycvičila už tři tisíce lidí. Ti, kteří výcvik absolvovali, byli okamžitě nasazení do boje. Většinu jejich zbraní tvoří podomácku vyrobené brokovnice – původně na lov ptáků. Jsou uloženy u otevřeného ohně, aby nevlhly.

Povstalci věří, že jde o boj za spravedlnost, ale mají nedostatek zbraní a s výcvikem spěchají. Ke svržení vojenského režimu je navíc potřeba více než odhodlání a podomácku vyrobené brokovnice.

A jak bude konflikt pokračovat, počty mrtvých budou stoupat natolik, že místní nakonec možná začnou ztrácet přehled.

Tagy:
armáda CNN zbraň povstání Barma Myanmar občanská válka Do Aun Schan Su Ťij guerillová hnutí Sam Kiley Aun Schan Su Ťij