Na české hory se vrátila zima a někde se i lyžuje. Na Klínovci věří v sezonu až do Velikonoc

Na Klínovci se opět lyžuje.

Na české hory se vrátila zima

Na hory se vrátila zima. Skiareály se snaží dohnat ztráty způsobené počasím a díky teplotám pod nulou začaly některé z nich znovu zasněžovat. Třeba v Krušných horách na Klínovci, kde věří, že vleky pojedou až do Velikonoc.

Vzhledem k průběhu letošní lyžařské sezóny to asi čekal málokdo. Sněžná děla i přesto na Klínovci v Krušných horách poslední tři noci doplňovala sněhové zásoby.

ČTĚTE TAKÉ: Pět tyrolských ledovců: Jarní lyžování a to nejlepší na konec

„Konečně se nám ochladilo. Sněžíme hlavně na vrcholu, kde jsou ty teploty příznivější, děláme zásoby a ty pak rozhrnujeme na potřebná místa na sjezdovkách,“ sdělila manažerka skiareálu Klínovec Hana Hoffmanová pro CNN Prima NEWS.

K jasné obloze sice v sobotu na Klínovci chybělo pár desítek výškových metrů, i tak tady ale panovaly, na poměry letošní zimy, poměrně nezvyklé podmínky. Teploměry ukazovaly jeden stupeň pod nulou.

Svahy tak obsadili lyžaři, kteří kvitovali hlavně to, že jich na deseti kilometrech sjezdovek, které jsou aktuálně na Klínovci v provozu, bylo relativně málo. Zima se připomněla i pod vrcholem Klínovce. Krušnohorské smrky obalila jinovatka.

V Krkonoších pak horská služba varovala před výšlapy na Sněžku. Prudce se tam zhoršilo počasí, vítr na nejvyšším českém vrcholu foukal rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. V neděli se ale má opět oteplit. Změna má přijít až v příštím týdnu.

„Na horách bude nad nulou. V průběhu příštího týdne by se přece jen mělo alespoň trochu ochladit. A dokonce by se na horách mohly začít znovu objevovat sněhové vločky,“ sdělila meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

To by hrálo vlekařům do karet. Tam, kde to půjde, chtějí udržet letošní lyžařskou sezónu do Velikonoc.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Náraz do zábradlí a pád z velké výšky. Třináctiletý lyžař v Jeseníkách bojoval o život

Tagy: