Na Islandu zemřeli letos na covid jen dva lidé. Počty nakažených jsou přitom rekordní

Prezidentská rezidence v Reykjavíku

Island vyhrává nad covidem

Evropský ostrovní stát je místem koronavirových rekordů. Za letošní rok na Islandu na covid zemřeli pouze dva lidé. Denní přírůstky nakažených jsou přitom v posledních týdnech na historických maximech. V zemi je ale více než 71 procent populace naočkovaných a lidem se tak vyhýbá těžký průběh nemoci.

Za dva roky pandemie se v jednotlivých státech odehrály rozmanité koronavirové scénáře, ze kterých se ostatní země mohly poučit. Také na Islandu se rozehrál zvláštní koronavirový příběh.

V ostrovní zemi, kde žije zhruba 356 tisíc lidí, se infikovalo přes 10 400 obyvatel. K pozastavení je ale spíše počet obětí, s covidem na Islandu totiž zemřelo „jen“ 31 lidí. Z toho v letošním roce jen dva, a to v květnu a v srpnu.

Nákaza na Islandu přitom znovu sílí. Za poslední dny se denní přírůstky nakažených pohybují kolem stovky. Což je vzhledem k celkovému počtu obyvatel relativně hodně. Pro lepší představu je to, jako kdyby se v Česku denně nakazilo 3 200 lidí.

Recept na islandský úspěch – vakcíny?

Experti si tento paradox vysvětlují přístupem k vakcinaci, jaký Reykjavík nastavil. Island se řadí mezi lídry očkovacího procesu, obě dávky má v těle přes 71 procent populace. „Někdy se koronavirem nakazí i očkovaný, ale případů vážných průběhů nemoci či dokonce úmrtí je mimořádně málo, a to je ta hlavní myšlenka,“ komentoval pro Washington Post epidemiolog Philip Landrigan. „Vakcíny zaručují téměř absolutní ochranu před úmrtím na covid,“ dodal.

Islandská vláda na konci června za velkých ovací odvolala prakticky všechna koronavirová opatření i nošení roušek. Vzhledem k vývoji v posledních dnech teď ale kabinet opět zavádí některá drobná opatření. Ve vnitřních prostorech se opět nosí ochrana dýchacích cest a taktéž se omezuje počet účastníků kulturních akcí.

I když je koronavirová situace na Islandu v celkovém měřítku dobrá, řada odpůrců očkování využívá dění na Islandu jako záminku pro přesvědčení, že vakcíny nefungují. Vědci totiž sami sebe dostali do pasti.

„Sami sebe jsme svázali tím, co považujeme za úspěch,“ míní epidemiolog Brandon Guthrie z Washingtonské univerzity. „Vědci původně doufali, že vakcíny budou alespoň na 50 procent efektivní a zabrání smrti a vážnému průběhu nemoci, nikdy to nebylo o tom, že úplně zamezí infekci. Tohoto cíle se dosáhlo a v širším kontextu bychom to měli považovat alespoň za částečné vítězství,“ uzavřel.

Tagy: