Labe hrozí povodněmi na 12 místech. Hasiči řeší zaplavené kanály a polámané stromy

Povodně zasáhly Česko už koncem roku 2023. Na snímku hasiči a policisté vyprošťují loď, která uvízla pod Tyršovým mostem v Litoměřicích 30. prosince 2023.

Obleva a déšť zvedají řeky, hrozí povodně

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji v pondělí dopoledne dosáhly povodňových stupňů na 12 místech. Na nejvyšším, třetím povodňovém stupni ohrožení bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Druhý povodňový stupeň byl na Labi pod přehradou Les Království, na Labi ve Stanovicích u Dvora Králové nad Labem a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Vodohospodáři zvýšili odtok z přehrad. Vyplývá to z dat Povodí Labe.

Bdělost, tedy první povodňový stupeň, byla na Bělé v Jedlové v Orlických horách, Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Úpě v Trutnově, Labi ve Špindlerově Mlýně, Bystřici v Rohoznici a na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou.

ČTĚTE TAKÉ: VÝSTRAHA: Na Česko se žene silný vichr, hrozí povodně. Podívejte se, jaká bude situace u vás

Vzedmuté řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily. „Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ uvedl v ranní zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Hasiči k čerpání vody v pondělí vyjížděli dvakrát ve Vrchlabí, kde také čistili ucpané kanály. „Zatím evidujeme jen jednotky událostí, technických pomocí při odstranění stromů z komunikací, čerpání vody nebo monitoringu toků,“ uvedli hasiči. Stromy ze silnic odstraňovali v Hradci Králové, Dobřenicích na Hradecku nebo v Malé Úpě na Trutnovsku.

V pondělí dopoledne Labem ve Vestřevi teklo 107 metrů krychlových vody za vteřinu. Při velké povodni v červnu 2013 to bylo 272 metrů krychlových za vteřinu. Hladina Labe ve Vestřevi byla na 215 centimetrech, hranice třetího povodňového stupně je 160 centimetrů.

Na labské přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem vodohospodáři v neděli a v pondělí zvedli odtok postupně na 84 metrů krychlových za vteřinu z předchozích 11 metrů krychlových. Od nedělního rána postupně zpětinásobili odtok z přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně. V pondělí dopoledne odtok činil deset metrů krychlových za vteřinu. Neškodný odtok je u obou přehrad na úrovni 100 metrů krychlových za vteřinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy:
počasí řeka povodeň Vrchlabí přehrada Královéhradecký kraj Česko Labe Špindlerův Mlýn okres Trutnov okres Rychnov nad Kněžnou Divoká Orlice Povodí Labe (státní podnik)