Nový druh komára se rozšířil na Olomoucku. V čem se daleko agresivnější hmyz liší?

Na Olomoucku se rozšířil nový druh komára.

Asijský komár trápí Česko

Potvrzuje se to, co odborníci už nějakou dobu předvídali. Se změnou klimatu se u nás začíná vyskytovat i hmyz dříve typický pro vzdálené oblasti. Například v Olomouckém kraji se objevil nový druh komára. Podle expertů je daleko agresivnější než jeho příbuzné zdejší druhy a na člověka útočí bez ohledu na denní dobu. Že by mohl být přenašečem tropických nemocí, ale snad nehrozí.

Nepříjemný bodavý hmyz, který nám nejspíš v budoucnu zkomplikuje pobyt na zahradách a zahrádkách – to je komár Aedes japonicus. V České republice se objevil poprvé v roce 2021 ve dvou malých lokalitách u jižních hranic. Obavy odborníků z jeho rychlého rozšiřování se teď potvrdily na Olomoucku.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku se kvůli oteplování šíří včely drvodělky. Jsou hlasité, z lidí však mají strach

„Od našich komárů se pozná tak, že má velmi tmavé až černé tělo a jasně bílé prstýnky na nohou. Jeho původní domovinou jsou Japonsko, Korea a Rusko. V mírném pásu a Evropě se šíří od roku 2000, kdy byla jeho přítomnost prokázána ve Francii,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Podle expertů se tomuto druhu komára velmi dobře daří v blízkosti lidí, například v zahrádkářských koloniích v nejrůznějších sudech a plastových nádobách. Na rozdíl od našich relativně mírumilovných původních komárů, kteří žijí v blízkosti lidských obydlí, se neostýchá napadat lidi doslova na potkání.

„Je to trapič člověka. Jakmile osídlí bečky nebo vodu, tak začne lidi samozřejmě otravovat, protože on je opravdu vyhledává,“ dodal Mazánek.

Olomoučtí zahrádkáři potvrdili, že letos zaznamenali výrazně vyšší počet dotěrných komárů. Hygienici teď budou ověřovat, zda nejde právě o nový druh. Odborníci zatím prověřují, jak moc by mohl být pro Středoevropany nebezpečný přenášením nemocí. „Vyskytuje se spíše v mírném pásu, kde se tropické nemoci nevyskytují,“ mírní Mazánek možné obavy.

Pokud zaznamenáte nový druh komára na své zahradě, hygienici přivítají, když je o svém nálezu budete informovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Česko sužují „letní“ komáři: Na uzdě je drží moderní technologie a preventivní postřiky

Tagy: