V Česku se kvůli oteplování šíří včely drvodělky. Jsou hlasité, z lidí však mají strach

V Česku se stále častěji vyskytují včely drvodělky, které se v důsledku změn klimatu rozšiřují stále více na sever. Hmyz, který svým zjevem a hlasitým letem spíše než klasickou včelu medonosnou připomíná čmeláka, však není pro naši přírodu nebezpečný a představuje užitečného opylovače.

Drvodělky jsou nepřehlédnutelné nejen svým zjevem, ale i hlučným a rychlým letem. Mají černé tělo porostlé chlupy, které dorůstá délky až 3 cm, a černá křídla s kovovým nádechem. Jedná se o největší včelu samotářku žijící v Česku. Ty byly letos vyhlášeny hmyzem roku.

ČTĚTE TAKÉ: Včela, vosa nebo sršeň: Která z nich nejčastěji vyvolává alergickou reakci? Odborníci radí

Drvodělky pro člověka nepředstavují nebezpečí. Jsou, jak napsal web Prima Living, bojácné a když spatří člověka, tak odletí. Hnízdí nejčastěji ve ztrouchnivělém dřevě, kde si vydlabávají chodbičky, v nichž samice kladou vajíčka.

V současné době se drvodělky rozšířily například na Olomoucku, kde je možné je pozorovat v městských parcích, informoval Deník.cz. Jejich stále častější výskyt v Česku souvisí se změnami klimatu a oteplováním, díky kterému se rozšiřují stále více na sever.

Na rozdíl od například sršně asijské drvodělky nepředstavují invazní druh, ale jsou užitečným opylovačem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komáří apokalypsa: Proč repelenty nefungují a jak se chránit? Odborník popsal rizika

Tagy: