Na Šumavě je první monitorovaný vlk v Česku. Jeho odchycení trvalo měsíce

Vlčice na Šumavě

Vědci můžou sledovat život vlka

V Národním parku Šumava mohou vědci sledovat život samice vlka divokého. Šelmě, kterou odchytili, nasadili telemetrický obojek a vypustili ji zpět do přírody. Jedná se tak o vůbec prvního přesně monitorovaného vlka na území České republiky. Trvalo přibližně tři měsíce, než se vlčice chytila do jedné z desítek nastražených pastí.

„Vlk je inteligentní zvíře a odborníci museli mnoho měsíců zjišťovat, kudy vlci pravidelně chodí,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Třicetikilovou šelmu vědci uspali a na krk jí připevnili monitorovací obojek. Po odběru genetického materiálu se probudila a vrátila zpět do přírody. V současnosti je vlčice součástí menší smečky.

Postrach pro chovatele ovcí

Vlci jsou ale velkým problémem pro chovatele ovcí. Před necelými dvěma měsíci zaútočili na stádo v Lachově na Broumsku. Šest ovcí zardousili a dalších patnáct zranili. Podle chovatele smečka čítala jedenáct vlků. „Museli jsme opravit ohradu, protože byla vyvalená. Tady už nejde o peníze nebo dotace, ale o život,“ popsal chovatel Jan Šefr.

Údaje z obojku pomohou zjistit, jaký podíl času věnují vlci farmám ve srovnání s lovem v lesích. „Budeme moci i zpřesnit některé informace, které si člověk vymýšlí, a vyvrátit některé nepravdy,“ dodává Dvořák.

Vlčici budou odborníci sledovat zhruba rok, než se vybije baterie v náramku. Kolik vlků přesně na Šumavě žije, není jasné. Správci vědí o sedmi, které zachytily fotopasti. Bude jich ale zřejmě mnohem víc.

Tagy:
Šumava vlk ovce CNN Prima NEWS Česko Jan Dvořák Národní park Šumava sledování vlků chovatelé