Potravinová katastrofa. Kvůli válce hrozí podvýživa dalších 13 milionů lidí, varuje OSN

Zemědělství potřebuje ukrajinské pracovníky.

Další den války na Ukrajině. Jaká je situace 11. 3.?

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) uvádí, že v případě delšího trvání války na Ukrajině by se mohl v letech 2022 až 2023 zvýšit celosvětový počet podvyživených lidí o osm až třináct milionů.

Organizace pro výživu a zemědělství, která je jedním z úřadů Organizace spojených národu (OSN), varuje, že Ukrajina nemusí být po vpádu sousedních vojsk a v případě vleklého konfliktu schopna sklízet úrodu. Nejistota panuje také kolem vývozu potravin z Ruska.

Přitom právě Rusko je největším světovým vývozcem pšenice, Ukrajina pak pátým. Obě země dohromady zajišťují 19 procent světových dodávek ječmene, 14 procent globálních dodávek pšenice a čtyři procenta celosvětových dodávek kukuřice. To úhrnem představuje více než třetinu světového vývozu obilovin. Rusko je také světovým lídrem ve vývozu hnojiv.

„Pravděpodobné narušení zemědělských činností těchto dvou hlavních vývozců základních komodit by mohlo vážně vystupňovat celosvětovou potravinovou nejistotu,“ uvedl šéf FAO Čchü Tung-jü ve sdělení, z kterého cituje agentura Reuters.

Na Rusku a Ukrajině je v dodávkách pšenice ze třiceti a více procent podle této organizace závislé 50 zemí na světě. Jsou mezi nimi i ty nejméně rozvinuté. „Celosvětový počet podvyživených lidí by se mohl v letech 2022 až 2023 zvýšit o osm až 13 milionů,“ upozorňuje FAO. Nejvýraznější nárůst v tomto ohledu očekává zejména v oblasti Asie a Tichomoří a pak v subsaharské Africe.

Tagy: