Když je školkovné překážkou: Rodinám v nouzi pomáhá fond Sto skupin. Jak podpora funguje?

Je školkovné pro rodinný rozpočet příliš nákladné? Nezisková organizace Sto skupin – která napříč Českem zakládá a provozuje školičky, tedy dětské skupiny pro nejmenší od jednoho roku – nabízí rodičům pomocnou ruku. Od června minulého roku spustila nadační fond, který má jednoduchý cíl: za symbolickou cenu nabídnout rodinám, které potřebují pomoc, místo ve školičce v její síti skupin. Jak si o pomoc zažádat, po jak dlouhou dobu mohou rodiče podporu čerpat a kolika rodinám již nezisková organizace pomohla? To pro CNN Prima NEWS přiblížila Anežka Laská ze Sto skupin.

Nadační fond Sto skupin sice funguje zhruba od června minulého roku, nezisková organizace však potřebným pomáhala již dříve.

ČTĚTE TAKÉ: Blikající majáky i minuta ticha: Evropa si připomíná den obětí. Jak funguje pomoc v Česku?

„Měli jsme grant z Nadačního fondu Simony Kijonkové, který šel do dětské skupiny v Ostrově na Karlovarsku. Nebyl tak velký, ale díky němu jsme zjistili, že někomu stačí podpora tisíc nebo dva tisíce korun a udělá to obrovský rozdíl. Šlo o podporu rodičů samoživitelů. Díky ní mohl rodič – zejména maminka – pracovat a zároveň si udržet místo ve školičce,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Anežka Laská, která má ve Sto skupin na starosti fundraising.

Veškeré finance, které se do nadačního fondu podaří získat, slouží na pomoc rodinám. „Konkrétně na podporu rodičů samoživitelů a dalších rodin, které by si jinak nemohly platbu školkovného pro své dítě dovolit. Stejně tak může podpora sloužit dětem z Ukrajiny. Pro ně máme paralelní projekt realizovaný z Nadace EP Corporate Group, který funguje na podobné bázi jako nadační fond,“ podotkla Laská.

  • Kdo si může o podporu zažádat?

O pomoc z nadačního fondu si žádají sami rodiče, nezisková organizace aktivně rodiny v nouzi nevyhledává. Zákonný zástupce však musí mít dítě, potažmo děti, zapsané ve školičce v síti Sto skupin. Zažádat si mohou buď u vedoucí své školičky nebo prostřednictvím on-line žádosti.

Dosud šla podpora pouze na rodiče samoživitele. „Zažádat si však může kdokoliv bez podmínek. Zkrátka ten, kdo se cítí, že placením školkovného přichází o kvalitu ve svém životě, o zdroje, které by potřeboval vložit jinam,“ pokračovala Laská.

Příkladem je maminka Lucie, která podporu využila. „Syn Fanoušek to v dětské skupině Sluníčka Ostrov miluje, vždy se tam těší. Sluníčkové tety má rád. Líbí se mi, jak se dětem věnují individuálně, pořád něco podnikají, vyrábějí nebo chodí na procházky. Moc příjemně mě překvapila a potěšila finanční pomoc maminkám samoživitelkám. Tímto chci za příspěvek na školkovné strašně moc poděkovat všem, kteří se na fondu jakkoli podílejí. Moc si toho vážím,“ uvedla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nezlobte se, máme plno. Zoufalí rodiče dětí s autismem marně shánějí specialistu

Za rok 2023 nadační fond organizace Sto skupin pomohl pěti matkám. Letos si zatím podaly žádosti dvě rodiny.

  • Co musí rodič doložit?

„Vyhýbali jsme se tomu, aby bylo nutné doložit například daňové přiznání nebo další dokumenty. Právě to často lidi od žádosti o pomoc odradí – hlavně ty, kteří to skutečně potřebují,“ uvedla Laská.

Základem je tedy motivace rodiče, který si o pomoc sám řekne. Celý systém následně funguje na důvěře a osobní vazbě mezi rodičem a pracovníky dané školičky. „Zaměstnanci daného rodiče – když jejich dítě do skupiny dochází – znají, a tak nám dokážou říci, zda jsou v situaci, kdy pomoc skutečně ocení,“ doplnila Laská.

  • Kdo o schválení podpory rozhoduje?

Formu podpory a její výši schvalují minimálně dva ze správců fondu. Ti následně rozhodují o pomoci nejpozději do sedmi dnů od zaslání žádosti.

  • Jak vysokou podporu může rodič získat?

Formu podpory a její výši navrhuje žadatel, tedy rodič nebo zákonný zástupce dítěte. „Podpora může být až 90procentní. Je to z toho důvodu, abychom zachovali motivační prvek – aby dítě do školičky skutečně chodilo,“ uvedla Laská.

Doplnila, že nejčastěji si rodiče žádají o příspěvek v rozmezí od tisíce do dvou tisíc korun. Pro představu, měsíční školkovné vychází na zhruba 4 700 korun, rodiče následně musí hradit také stravné, které se pohybuje kolem dvou tisíc korun.

  • Jak dlouho mohou rodiče podporu čerpat?

Podpora může být jednorázová – sleva na školkovném v daném měsíci ve výši 30 až 90 procent například v momentě, kdy rodič přijde o práci a potřebuje překlenout období, než si najde jiné zaměstnání, nebo dlouhodobá – po dobu dvou až šesti měsíců. Tu využijí zejména rodiny, které mají nízký příjem a bez podpory by neměly šanci dítě do skupiny dostat.

ČTĚTE TAKÉ: Prevence sebevražd i útoků na školách. Systém hlášení zachraňuje životy, ocenili by ho i v ČR

„Nejpozději po šesti měsících si rodina může o příspěvek znovu požádat. Je zde i místo pro potvrzení toho, že rodiče podporu skutečně potřebují,“ vysvětlila Laská.

  • Kde Sto skupin shání peníze do fondu?

Finance do fondu přicházejí od občanů, kteří se rozhodnou přispět; organizací, které například vyberou peníze od zaměstnanců a příspěvek napojí na daňovou úlevu z daru či z grantů.

„Prioritou je stále financování a budování dětských skupin, nechceme však nadační fond nechávat stranou. Snažíme se získávat další peníze, abychom podporu mohli rozšířit. Líbí se nám myšlenka pomáhat rodičům, kteří by si školičku jinak nemohli dovolit,“ dodala za Sto skupin Laská. Podpořit neziskovou organizaci – a cíl nadačního fondu – může kdokoliv hned třemi způsoby:

  • prostřednictvím transparentního účtu 2802608148/2010, na nějž můžete zaslat libovolnou částku
  • skrze QR kód, který má nastavenou částku na týdenní, měsíční nebo tříměsíční školkovné
  • skrze portál Darujmekde můžete přispívat na Sto skupin pravidelně i jednorázově částkou 250 až 10 tisíc korun (můžete zvolit i libovolnou částku)

Tagy: