Co energetické firmy zlevní, to stát příští rok zdraží. Jak se změní konečné ceny elektřiny?

I když ceny elektřiny klesají, lidem se jen tak nezlevní

Energie jako atentát na domácnosti

I když cena energií klesá a dodavatelé oznamují zlevnění, tak lidé budou od příštího roku platit podobné měsíční zálohy jako dosud. Důvodem je vrácení poplatku za obnovitelné zdroje energií (OZE), který letos není zahrnutý v zálohách na elektřinu. Spolu s vyšším distribučním poplatkem se tak může stát, že navýšená cena požere plánované zlevnění od energetických společností.

Dodavatelé energií oznamují velké zlevňování. Na podzim například ohlásila Pražská energetika snížení ceny elektřiny o 20 procent pod vládní strop nebo E.ON o 16 procent. Naposledy s výhodnou nabídkou přišla polostátní skupina ČEZ, která taktéž oznámila zlevnění elektřiny o 20 procent. Zákazníci ale levnější elektřinu na svých zálohách často nepoznají.

ČTĚTE TAKÉ: Sedmnáctiletí řidiči? Jsou nevyzrálí a mentor na ně může přenášet zlozvyky, varují autoškoly

Stát totiž plánuje od příštího roku vrátit do ceny elektřiny poplatek za obnovitelné zdroje elektřiny. Ten byl odpuštěn v minulém roce během zavedení úsporného tarifu. Platba za OZE je součástí regulované složky elektřiny a odvádí se i na financování solárních projektů z let 2008 až 2010.

Poplatek dosud platil stát. Na příští rok počítá ministerstvo průmyslu a obchodu pouze s podporou 9,35 miliardy korun na náklady spojené s výkupem elektřiny. Přitom celkový náklad je ve výši 36 miliard korun.

Zbytek proto musí zaplatit domácnosti a firmy právě přes poplatek za obnovitelné zdroje energie. Celkem zákazníci zaplatí 599 korun za MWh. Průměrná spotřeba se pohybuje okolo 3 MWh za rok a taková domácnost by od příštího roku nově zaplatila 1 800 korun ročně.

Zvedne se i částka za distribuci

Ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor upozorňuje, že se nejedná o konečnou částku. „Je to citelná suma. Když si vezmeme, že vládní cenový strop je nastaven na šesti tisících korunách a ceny jsou zhruba o tisíc korun nižší, tak se jedná o desetiprocentní navýšení,“ řekl Gavor pro CNN Prima NEWS.

Kromě poplatku by měli zákazníci počítat i se zvýšením platby za distribuci. Ta je taktéž součástí regulované složky elektřiny. „Cena silové elektřiny klesá odběratelům o 20 až 30 procent. Od příštího roku přijde náraz a jen na poplatku OZE dojde k navýšení o 10 procent. Dalších 10 až 20 procent půjde na distribuci. Platit proto můžeme podobně jako letos,“ dodal Gavor.

Po klesající ceně silové elektřiny se tak lidé budou muset oklepat z dalšího navýšení. Vláda Petra Fialy (ODS) ale pouze vrací poplatek, který byl jen dočasně pozastavený. Podpora pro obnovitelné zdroje energie bude zákazníky na zálohách strašit ještě dlouho. S podporou solárů počítá stát na 20 let přes garantovanou výkupní cenu nebo v zeleném bonusu stanoveným Energetickým regulačním úřadem.

Tagy:
ČEZ elektřina energie E.ON ODS poplatek Pražská energetika Jiří Gavor vláda Petra Fialy Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky